Следвайте ни

Войводи и Соколи спасяват читалище от безпаричие

viber icon

Певческите групи в село Чалъкови никнат като гъби през последните месеци. Вече в него спяват глас две мъжки, една женска и една танцова формация с най-игривите младежи. Това заяви Щиляна Димитрова, дългогодишен секретар на местното читалище „Христо Ботев 1931“.

Тези дни всички самодейци са се обединили под каузата да спасят от финансов колапс родното си читалище, за да оцелее през зимата. Причината е, че от няколко месеца общината в Раковски е спряла финансиранията на читалищата и те не разполагат с никакви средства за дейност и текущи разходи.

"Читалището ни е най-малкото в общината и не разполагаме с помещения за отдаване под наем. Така не получаваме никакви доходи", казва Димитрова.

Затова самодейците в селото са взели решение да събират средства и да подпомогнат дейността на читалището. Ще заделят по някой лев, кой от пенсията, кой от заплатата и ще самофинансират културната си институция. Те сами поеха разходите си, за да участват и на народния събор в Лаута преди седмица, където достойно представиха село Чалъкови на една от сцените.

Най-младата певческа група „Чалъковски войводи“ е създадена преди няколко месеца от Петко Димитров и в нея се изявяват 12 души заедно с музикантите. Съпровожда им Йордан Йорданов с 40-годишен бракуван акордеон, който е намерил в едно мазе. Надява се на подкрепа от кметството да си закупят нов.

Другата група „Дуванджийски соколи“ е основана преди две години с ръководител Георги Владимиров и в нея пеят седем души. Сега между двете групи има свирепа конкуренция. Основата на певческите формации е поставила най-личната певица в селото Атанаска Славова, ръководител на група „Детелини“. За да закупят новите си костюми, мъжете са събрали средства от коледуване по къщите в Чалъкови и с финансовата подкрепа на община Раковски. Държат на репертоар от местни автентични песни.

Една от тях е авторска на цигуларя Рангел Танев, който прехвърли 80 житейски години и продължава да им съпровожда. Той не само свири и създава песни, но и изработва цигулки, които подарява на талантливи деца. 22 цигулки е измайсторил досега и всичките ги е дарил. Другата негова слабост е да изработва декоративни каручки и да ги подарява на различни етнографски сбирки из страната.

Тази година Софка Станева и Щиляна Димитрова написаха за него книгата „И след мене пак ще има песни и свирни…“, която беше тържествено представена пред хората в Чалъкови.

Автор: Николай Чапански

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?