4232

Вдигат вилно селище край селото на белия щъркел

База за отдих и спортна дейност ще се строи край Белозем, прочуло се като европейското село на белия щъркел

Инвестиционното намерение е на семейство Таня и Венко Пачови, известни в района като едни от големите оризопроизводители. Теренът им от над 18 дка се намира на 2 км от Белозем, община Раковски. В близост има водни площи и залесени участъци и може чрез подходящо облагородяване да се превърне в зона за краткотраен отдих, атракции и забавления, отбелязват инвеститорите в намерението си пред РИОСВ-Пловдив. 

На мястото фамилия Пачови смятат да построят 10 дървени бунгала, всяко от 40 кв. м, както и заведение за обществено хранене. Ресторантът ще бъде с площ около 200 кв. м и ще работи сезонно през топлите месеци. На терена ще бъде изградено още игрище за тенис, волейбол и други спортни дейности и атракциони.

Предстои РИОСВ-Пловдив да вземе решение дали инвестиционното предложение на Таня и Венко Пачови подлежи на процедура по ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда).

Районът на днешен Белозем е привличал хората и щъркелите още от най-дълбока древност. Близостта на река Марица, традиционните оризища и вековната дъбова гора, съществувала до началото на миналия век, са сред най-вероятните причини мястото да бъде така предпочитано от щъркелите и да приютява тяхна колония до наши дни. През 2005 г. селото е номинирано от сдружение „Зелени Балкани“ и получава престижната титла „Европейско село на белия щъркел“ от германската фондация EuroNatur. На покрива на ОУ "Гео Милев" в Белозем има 22 гнезда на щъркели и всяка пролет в тях пристигат двойки, за да отгледат малките си.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 8 оценки
4.3/5 от 8 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?