2374
Следвайте ни

Уникален 100-годишен ритуал оживя в община Раковски

viber icon

Автор: Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

Възстановка на старинен ритуал по жътва на ориз ще представят самодейците от село Чалъкови, община Раковски.

В обичая „Оризова жътва“ ще се включат певиците от групата за изворен фолклор „Детелини“ и мъжката певческа група „Дуванджийски соколи“, съобщи Щиляна Димитрова от читалището в село Чалъкови. Ритуалът ще се извърши в оризовите полета, стопанисвани от Ангел Владков в землището на селото. Фермерът приел предложението на местните самодейци да е домакин на ритуала, който ще се заснеме от три телевизии.

Стогодишният ритуал ще бъде заснет и от екипа на Ивайло Шопски и неговото пътуващо читалище. Самият той е участник във възстановки на исторически събития, чествания и годишнини.

Песните към ритуала са внимателно подбрани, като има такива, които се пеят само в дома на стопанина, после по път към нивите и след това при самата жътва, казва София Станева, която издирва стари песни от възрастни хора в Чалъкови. Включена е и песен от репертоара на Благой Манчев от Конушенския оркестър, който е чалъковски зет. Софка Станева е подготвила и подробен сценарий, по който ще се извърши ритуалът, след който всички участници ще се съберат на тържествен обяд с гозби от ориз, приготвени от жените в селото и домакина.

На присъстващите ще бъде разяснено какво е паламарка, салтамарка, сърп и чакъм. Най-малкият участник е на 8 г., а най-възрастната певица е 82-годишната Атанаска Неделчева. От читалището в Чалъкови са доволни, че дарителят им е осигурил подарък за всеки един самодеец - участник в ритуала, по 5 кг ориз, а от следващата година в селото ще се организира и фестивал на ориза с участие на певчески танцови формации от цяла Пловдивска област.

Замислят да бъде представена и богата кулинарна изложба и издадена книжка с местни рецепти. Освен ориз, в Чалъкови се отглеждат най-много чесън и лук за зелена консумация.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?