Следвайте ни

Училищен двор в Раковски стана любимо място за игри

viber icon

Интересен и непопулярен начин да изкарат учениците извън затворените пространства на учебното заведение  са измислили група преподаватели от ОУ "Хр.Ботев" в Раковски.

На училищният плац са разчертани  настолни игри като  "Не се сърди човече", "Туистър", "Морски шах","Лабиринт", логически игри , в които се използва таблицата за умножение и още куп занимания. Очертано  е и поле с мобилини пътни знаци , на което децата  учат  правилата на движение по улиците и пътната безопастност.

За да види  реализираният проект на място отиде и зам.кмета по образованието  на община Раковски Татяна Бакова.

Идеята се ражда , когато преподавателката  Ана Боргоджийска  вижда една снимка в интернет на разчертан по подобен начин училищен двор в чужбина. Амбициозната учителка получава подкрепа от директора Кремена Алексиева и  заедно с колегите си   Ана Димитрова, Янка Арлашка, Ивана Лесова  запретват ръкави и за кратко време създават новият облик на двора на училището. Така със съдействието и подкрепата на родители , учители и ръководство новият облик на дворното пространство вече е факт.

  "Идеята е да превърнем сивият двор в притегателно и любимо място на децата , с цел да играят повече на открито, а не да се задържат продължително време пред телефоните и таблетите"- споделя Боргоджийска.

Всяко междучасие при хубаво време дворът се пълни с деца, които се тълпят пред всяка игра. Най-голям наплив от желаещи да играят има на карето с "Не се сърди човече". Игрите са пригодени за деца от  1-4 клас, но ги използват и по-големите ученици.

Докато играят и се забавляват децата  развиват двигателни умения, логика,  затвърждават знанията си придобити в клас и придобиват  нови.

Всички игри намират  приложение в учебните предмети "Математика", "Човек  и общество", "Човек и природа", "Български език". Някои от игрите карат децата да мислят логически. Към тези игри има предварително зададена схема и алгоритъм  , която се следва. Децата сами могат да променят правилата на игрите или да  измислят нови такива.

Игрите ще се доразвиват като една от идеите на преподавателите е на автомобилните гуми да се изпишат дати и събития от българската история. Така чрез игрите по  занимателен начин децата  ще ги запомнят по трайно

Амбицията на преподавателите е да се разшири периметъра на интерактивната площадка , като се добавят и изрисуват азбуката, кръговрата на водата, разтежа на едно дърво и др. Учителката  Ана Боргоджийска стига далеч в намеренията си и иска  да възроди позабравените  "бабини" игри на открито като ластик, дама. Преподавателският екип и ръководството на училището  са  категоричени , че по този начин училищният двор ще стане още по- привлекателно и притегателно място и в извънкласното време и в почивните дни.

"Не изисква много усилия и средства за направата на двора интересно и забавно място. Иска се само желание за това. Това са прости и постижими неща, хубаво би било и на повече места да бъдат прилагани".- категорична е Ана Боргоджийска.

Проектът  има подкрепата и от Регионалният инспекторат по образованието, а  екип от преподаватели  ще  систематизира и опише стореното в ОУ"Хр.Ботев"  в презентация   и ще я представят като добра практика  на колегите си от региона  на 4- тата регионална конференция на началните учители от Пловдив-област  на тема "Училището място за игра", която ще се проведе в Хисаря 30-31 март.

Зам. кмета Бакова използва посещението си в ОУ"Хр.Ботев"  и отиде да види  и новооборудвания  кабинет по биология, където петокласниците правеха опит с активен въглен да пречистят вода.

Татяна Бакова влезе и при второкласниците, за да види дали малчуганите харесват новите си книжки.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?