Следвайте ни

Страх скова Белозем: Взривяват мостове, ако Сребра ги удари

Порой удави селото, народът бди по бреговете на реката

viber icon

Ако река Сребра удари мостовете в селото, ще викам „Гражданска защита” да ги взривява. В момента проводимостта по нея е добра, водата хвърчи надолу, но остават само 2 метра воден стълб да поеме още. Това заяви пред „Марица” кметът на Белозем Иван Тачев вчера следобед.  Той успокои, че основание за паника няма. Поради високите подпочвени води около 60 къщи в селото са с наводнени дворове, мазета и приземни етажи. Водата в тях стига до 30-40 см. На място с мотопомпи източваха пожарникари. Други сами се спасяваха с кофи и помпи. 

Над селото вчера се излели 150 л на квадратен метър. Всички язовири на територията на община Раковски преливаха контролирано. Водите от Стрелци и Пъдраско се поемат от река Сребра, която се превърна и в заплаха за Белозем. Само два метра оставаха вчера тя да прелее.  Късно вечерта вода през преливника изтичаше и от язовир Дондуков, който е най-близо до Белозем.  

Отряд от селото дава денонощни дежурства край реката. Аз също правя непрекъснати обходи. Не съм мигнал миналата нощ, тази също ще бъда в кметството. Ако се наложи, ще задействаме сирените и камбаните на черквата, за да изведем хората на безопасно място, обясни кметът на Белозем. Той успокои обаче, че засега това не се налага.

 И допълни, че имат достатъчно място за настаняване, ако се наложи. Хората ще могат да се приютят в местното читалище, в бившия Битов комбинат или училището.  Още вчера кметството имаше готовност да осигури одеяла и всичко необходимо за евакуираните.

На наша територия се намира най-големият склад на Държавен резерв, така че няма да имаме проблем с осигуряването на провизии, обясни Тачев, но допълни, че наистина се надява да не се стига дотам.

Междувременно собственик на паткарник в селото бе под тревога вчера. Димитър Лазаров очаква днес да му бъдат доставени от Франция 30 хил. патки за гушене, но помещенията му се оказаха наводнени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

до Тони

до Тони

10.12.2014 | 09:48

Земеделско министерство, Напоителни системи - в чии ръце бяха и защо всичко се занемари? Дори БАБХ... Кой иска България да умре? Всички сме виновни, защото сме овце. Да, ето го резултата. само че взрив на мостове и откъсване на хора от света с нищо няма да помогне - и без това тук навсякъде плуваме, да продължаваме да рушим е безумие. Кметът се е изказал безумно, нямам думи!

Отговори
0 0
Тони

Тони

10.12.2014 | 09:42

Всичко от Гражданска отбрана и всички скривалища за евакуация,който имахме е виновна само една личност \n Е МЕ Л Е Т Е М\nКой ще и потърси отговорност на тази елитна курва ,която съсипа всичко .\n Кой,кой ................Къде да се евакуират хората сега \n Всичко разграби и унищожи с едната цел България да страда\n Ето го резултата . Така ще бъде докато турски агенти ни управляват\n\n

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай