Следвайте ни

Смут в Белозем: Евакуират прасета при роднини

Животните от "задния двор" трябва да бъдат изклани до петък

viber icon

Жители на Белозем обмислят да преместят прасетата си при роднини извън определената 20-километрова санитарна зона, за да ги спасят от клането посред лято. Такова запитване е имало от млад мъж от селото до кмета Иван Тачев. Стопанинът проучвал какво може да направи, за да пренесе стоката си жива при роднини в Раковски.  

 

"Призовавам хората да не хитруват. Обясних на запитването, че няма как да се случи това с преместването на животните, тъй като, ако по пътя го спрат и проверят, ще му поискат превозен билет. Няма ли такъв, ще му конфискуват животните", обясни кметът Тачев. Той вярва, че няма да се стигне до укриването на животни, защото местните са добри и разумни хора и ще спазят заповедта на Областната управа, колкото и да не им се иска да колят животните посред лято.  

 

Вчера заповедта, подписана от зам. областния Петър Петров, бе изпратена до Тачев. В нея се казва, "че във връзка с влошената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете кметовете на общини на територията на Пловдивска област следва да вземат мерки и издадат съответните указания в 20 км зони около индустриалните ферми на територията на съответната община да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип "заден двор", с цел предотвратяване заболяването на територията на други общини и области в страната".

 

Срокът за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им за Южна България е до петък, 2 август. "След изтичане на горепосочения срок, се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив", става ясно още от заповедта. В нея се обяснява, че собствениците на свинете, отгледани в обекти тип "заден двор", могат да съхраняват месото само след топлинна обработка за минимум 30 минути, при 70 градуса, достигнати във вътрешността на късовете месо, предвид факта, че вирусът на чумата е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, пушене, охлаждане и замразяване на месото.   

 

На територията на Белозем няма регистриран случай на заболяло животно. Мерките са превантивни, за да се опази близкият свинекомплекс в селото, който е най-големият в областта. Това предизвика вчера гнева на някои малки стопани, които недоволстваха, че трябва да изколят своите прасета при липсата на зараза в селото, само и само да бъдат защитени прасетата от свинекомплекса.   

 

Междувременно стана ясно, че никой не знае колко точно са прасетата в личните стопанства и кое семейство колко гледа. По информация на ветеринарни лекари близо 150 са животните, които попадат в санитарната зона и ще трябва да бъдат заклани от стопаните им до петък. В противен случай ще бъдат принудително умъртвени. Вчера някои от семействата започнаха да организират "свински погребения" посред лято.  

 

"Разбирам напълно хората,че сега не е най-подходящото време за това. Много от тях разчитат на прасетата, за да помогнат на себе си или на децата си. Коленето на прасе тук през зимата е и нещо като традиция, тогава на масата се събират цялото семейство и приятели. Но аз съм само един изпълнител на заповедта", коментира кметът на Белозем. Той вече е разпространил информационни брошури по магазините в селото и местата, където се събират местните. По информация на "Марица" в селото ще бъдат изпратени и ветеринарни лекари, за да запознаят хората и да отговорят на всичките им въпроси.  

 

Предполага се, че от понеделник ще тръгнат проверки по домовете. По първоначална информация глобата е от 150 до 1000 лева. Как обаче проверяващите ще разберат в кой двор точно се гледат прасета и колко са на брой, не стана ясно, тъй като стопаните не регистрират грухтящите в "задния двор".

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иво

Иво

01.08.2019 | 12:41

Дори по турско време не е имало такъв геноцид над българския народ! Това което не успяха да направят турците 500 години, Бойко го постигна за има-няма 10 години - заличи българското население от земята, населявана от българи повече от 1300 години!

Отговори
5 0

01.08.2019 | 12:24

Завеждайте дела срещу МЗ.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?