71

Шишманци се събира срещу нова кариера на "Холсим"

Жители на Шишманци ще се съберат тази събота от 18 ч. в читалището на селото, за да обсъдят дали да позволят на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД да извършат геоложко проучване за добив на строителни материали. През декември съветниците на Община Раковски разгледали искане на "Холсим" за прединвестиционно геоложко проучване в терен от малко над 62 дка, който е в близост до бивша кариера, от която "Холсим" добиваха строителни материали.     

"С две думи - фирма “Холсим” иска кариерата да бъде разширена", разказа Костадин Иванов, който е бивш кмет на Шишманци и настоящ съветник в ОбС-Раковски. Той обясни, че още тогава попитал съветниците и кмета защо не е направено обществено обсъждане с жителите на селото, разказа Иванов пред "Марица". И въпреки усилията му решението да бъде спряно, се стигнало до разрешаване на прединвестиционното геоложко проучавне, след като 12 от съветниците гласували "За" и 9 "Против". 

Междувременно стана ясно, че в селото има събрани 300 подписа срещу нова бъдеща кариера, разказа Иванов. Той е част от Инициативен комитет, който е срещу това в Шишманци да продължи добивът на строителни материали. Вече никой няма да остане да живее в селото,  на територията му има кариера, Завод за преработка на отпадъци и асфалтова база. Опасенията ни са за здравето на хората, разказа Иванов.

Новият терен се намира близо до старата кариера, но сега разширението "върви" в посока към селото, а там вече половината от къщите са напукани от взривове, разказа Иванов. И обясни, че на събранието ще попитат местните да има ли кариера или не. Позицията ще входират в МОСВ, РИОСВ-Пловдив, до Областния управител и омбудсмана.

Трябва да направим това сега, защото след проучването най-вероятно ще се пристъпи към отваряне на кариера и ще бъде късно, коментира Иванов. Той не изключи, ако местните са против нов добив в района, да се излезе и на мирен протест следващата седмица, като за кратко ще бъде затворен пътят Шишманци-Белозем.

 

 

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?