Следвайте ни

С втора линия за сапарация: Заводът в Шишманци ще обработва двойно повече боклук

viber icon

Община Пловдив е входирала инвестиционно намерение в РИОСВ-Пловдив за увеличаване капацитета на Завода за твърди битови отпадъци в Шишманци. Реализирането на инвестиционното предложение е свързано с промяна в производствения капацитет и годишен обем производство. Така администрацията на кмета Здравко Димитров прави реални стъпки за реализиране на първоначалната идея, според която екологичният завод трябва да обработва 270 000 тона отпадъци годишно, а в момента капацитетът е ограничен до 125 000 тона. Освен това с новата инвестиция местната власт отговаря на предизвикателството пред разрастващия се Пловдив, който генерира все повече боклуци. 

За исканото увеличение на количеството на постъпващите отпадъци на входа на завода не се налага ново строителство и промяна на съществуващата инфраструктура, както и не се налага увеличаване на максимално разрешения капацитет на депото, става ясно от документацията. 

Реализирането на крайния етап от проекта за завода се изразява в промяна в разрешеното количество постъпващи отпадъци за третиране на обекта. Смесените  битови отпадъци се очаква да бъдат увеличени от 125 000 тона на година на 247 000 тона годишно и от 410 тона за 24 часа на 807 тона за 24 часа. А разделно събраните биоотпадъци ще бъдат 23 000 тона годишно, 75 тона за 24 часа. 

За постигането на тези количества е предвидено монтирането на втора сепарираща линия с капацитет 40 тона на час и монтиране на шредер в участък "Първична преработка". Търси се финансиране и за изграждането на трети котлован. По прект заводът трябва да разполага с 4 клетки за депониране на отпадъци, но до момента са изградени само 2.    

Към момента в завода в Шишманци е реализиран първия етап с разрешен капацитет 125 000 тона годишно преработени отпадъци. Обектът е предназначен за третиране на битови отпадъци и неопасни производствени отпадъци, които пристигат от общините Пловдив, Марица, Брезово, Раковски и др.

Увеличаване капацитета на завода за преработка на твърди битови отпадъци е належащо заради изчерпващия се капацитет на сметището в Цалапица, където депонират Пловдив и малките общини около града.

Бунището там вече надминава височината на 7-етажен блок.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?