49

С ОП "Благоустрояване и превенция" в Раковски положеният асфалт е два пъти повече

Общинско предприятие „Благоустрояване и превенция“ се оказва топиновацията на община Раковски и пример за много други общини в цялата страна. През 2017 г. то е първото в България, регистрирано в Камарата на строителите. Чрез него днес се асфалтират улици както в града, така и в селата наоколо. С техниката се реагира и при внезапно настъпили природни явления като проливни дъждове, снегопочистване. Поддържането и стопанисването на всички гробищни паркове на територията на общината също са грижа на ОП-то.

Оказва се, че преди създаването му в община Раковски асфалтираните улици са едва около 30%. Това е и причината да бъде регистрирано първото и единствено в България общинско предприятие в Камарата на строителите. Целта е ОП „Благоустрояване и превенция“ да извършва дейности, подобряващи инфраструктурата на община Раковски, като  рехабилитация на уличната мрежа, благоустрояване и поддръжка на обществените територии. Благодарение на предприятието улиците в малките населени места започват да придобиват нов облик, разказват кметовете на малките населени места в общината.

Идеята за създаването на подобно общинско предприятие за благоустрояване и превенция е на кмета на Раковски Павел Гуджеров и екипа му. По този начин, от една страна, те си спестяват време и куп главоболия с насрочването на конкурси, избор на фирми изпълнители и евентуални обжалвания за ремонт на пътната инфраструктура на територията на общината. А от друга страна, им излиза и далеч по-евтино и разликата от реализирането на количествено-стойностната сметка не отива като печалба във фирмите изпълнители, а остава като икономия за общината.

Разчетите показват, че вече необходимите средствата на общината за асфалтиране, които се плануват по бюджета на администрацията, са достатъчни за два пъти повече квадратни метри асфалт в сравнение с изпълнението на тази дейност от външни фирми. Благодарение на Общинското предприятие „Благоустрояване и превенция“ икономията, която се генерира при асфалтирането на един участък, е около 50% от количествено-стойностната сметка, обясняват запознати. 

Така за няколко години се стига и до закупуването през 2020 г. на изцяло нова асфалтополагаща машина, чрез която се постига по-голяма производителност. Днес  автопаркът на предприятието разполага с 2 асфалтополагащи машини, 5 валяка, 2 комбинирани багера, 3 самосвала, 2 трактора, още толкова вишки, 1 метачна машина.  Резултатите сочат, че: 

1. От внедряването на практиката се е повишило количество положен асфалт: преди внедряване на практиката годишно са полагани около 6000 кв.м  асфалт, след въвеждането <210> - 18 000 кв.м асфалт годишно.

2. Пестят се средства - преди внедряването на практиката 1 кв.м изкоп, насип, профилиране и полагането на два пласта по 4 см асфалт възлизат на 101 лв., след въвеждане на практиката 1 кв.м асфалтиран участък възлиза на 67 лв., което е около 50% спестени средства от бюджета на Община Раковски.

3. Възможност за бърза реакция при наводнения, снегопочистване. Предимство е, че  общинското предприятие разполага с работници и достатъчно техника, за да се реагира незабавно.

4. Ползите са както сроковете на изпълнение, така и качеството на изпълнение, става ясно от данни, публикувани от Институт по публична администрация.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?