Следвайте ни

Раздават безплатно машини за тор в Раковски

Семейното компостиране поставя основите на нов тип екологична култура на населението, смята администрацията

viber icon

Администрацията на Община Раковски подготвя проектно предложение по процедура „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. То включва закупуване на компостери за домакинствата, които ще се раздават безплатно на желаещите да се включат в инициативата.

Целта е да се стимулират гражданите към намаляване на крайния битов хранителен и зелен отпадък, както и да се насърчи стремежът към рециклиране на различни типове отпадъци.

Гражданите, които желаят да получат безплатни контейнери за домашно компостиране, могат да подадат заявка за това в Община Раковски до 22 август. Заявления за участие в кампанията могат да правят както граждани, така и от администрациите на училища, детски градини и детски ясли. Те могат да разположат компостерите в дворовете на къщите или кооперациите си, казаха от общината.

Компостерът е съд за събиране на растителни отпадъци. Проектът е насочен към домакинства, които притежават и се грижат за поддържането на дворове.

Компостерите се предоставят безвъзмездно на отделните домакинства чрез приемателно-предавателни протоколи, като единственото условие е - използването им по предназначение. Притежателите им ще получат и наръчник, специално разработен с практични съвети. В него подробно е обяснено как се случва разграждането на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава краен продукт, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

Община Раковски положи основите на дългосрочния проект за „Градско и фамилно компостиране“ като природосъобразен начин на живот и добрите практики, приложими в градска среда, като още преди повече от година предостави компостери на 6 детски градини. Инициативата на общинското ръководство на Раковски за осигуряване на машини за производство на тор във всяка детска градина бе с образователна и възпитателна цел.

"Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в ресурс и намаляване на депонирането. Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградими отпадъци", обясни кметът Павел Гуджеров.

Семейното компостиране поставя основите на нов тип екологична култура на населението. То е предпоставка за цялостно въвеждане на разделното събиране на битови отпадъци.

Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия са част от „зелените“ проекти на общинска администрация Раковски и лично на кмета Павел Гуджеров. Преди да бъде избран за общински кмет, Гуджеров бе зам.-министър на МОСВ и екологията и природосъобразните практики за опазване на околната среда не са му чужди. Нещо повече, малко известен е фактът, че градоначалникът отдавна компостира битовите отпадъци на фамилното домакинство  със собствен компостер в двора си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мъкааа

21.08.2019 | 20:51

*Машина (на старогръцки: Μηχανή; на латински: machina(-ae, f.)) е сложен механизъм или съчетание от механизми, който изпълнява механични движения за преобразуване на енергия и материали, за извършване на работа, за събиране, предаване, съхранение, обработка и използване на информация. Чрез машината се облекчава, механизира и автоматизира физическият и интелектуалният труд на човека и се повишава неговата производителност* Скоро не бях чел по- голяма простотия!!! Ако компостера е машина, то мойто Жигули от 1973 г. е Хилядолетия сокол на Хан Соло!!!

Отговори
2 1

Ракуски

21.08.2019 | 20:50

Аве Екипе на Марице ! Кво е тва заглавие за машините? Ми наште на село не му казваха компостер, щото нямаше пластмаси. Просто изсипваха боклука в някой ъгъл на двора и то за година ставаше чудесен биотор. Вероятно сега след посещението на двете папи, станаха важни и европейци,.... ами ще му викаме каквото искат - биомашини звучи европско.

Отговори
0 1

@ 4

21.08.2019 | 20:16

От хранителни отпадъци тор не става. Екологична тор става от ЛАЙНА. Така че изринете оборите с лайна, начело с педофила и мъжката проститутка и др. подобни и ще получите ПРЕКРАСНА тор.Инвестирайте във вашето бъдеще! Но едва ли в еснафски Пловдив ще се намери Херкулес.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?