Следвайте ни

Раковски се отказа от кукерския фестивал

viber icon

Община Раковски не се наема да организира Международния кукерски фестивал „Кукове“ по време на пандемия. Фестивалът има 20-годишна история и се провежда през Заговезните празници, според католическия календар.  На него се събираха над 1500 маскирани участници от всички точки на страната да изгонят зло, болести и лошотия по хората. Най-далечните гости през последните три години бяха кукерите от остров Сардиния.

Невъзможно е да спазим противоепидемичните мерки, защото на площада в Секирово се събира хилядна публика, каза пред общинските съветници кметът Павел Гуджеров по време на редовното заседание.

За да не си причинява главоболие и проблеми със здравните власти, общината е зачеркнала събитието от културния си календар, а на негово място ще организира местен конкурс за кукерска маска. Бюджетът на фестивала „Кукове“ е 25 хил. лева,  от които 4 хил. лв. е наградният фонд. Така тези средства ще бъдат спестени в общинската хазна.

Няма да се организират и събития по повод на 55 години от обявяването на Раковски за град, което разочарова местните. За рождена дата се счита 3 февруари 1966 г., когато с Указ №100 на Народното събрание трите селища - Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, са слети в град.

Автор Николай Чапански

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ко е робия Е тва е роби

Ко е робия Е тва е роби

02.02.2021 | 23:43

Ама нема да се откажат да глауват за еврейна Тиквун

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай