Следвайте ни

Раковски и Баба Тонка във факелно шествие

Операта дала костюм на цар Симеон, сестрите францисканки облекли Климент Охридски за тържеството на ОУ "Гео Милев" в Белозем

viber icon

Климент  Охридски, баба Тонка и Багряна дефилираха снощи по улиците на Белозем във факелно шествие на ОУ „Гео Милев”. Учениците развяха знамето на школото и на Априлското въстание, а зад байраците се подредиха деца, облечени като 23-ма народни будители. Целият град излезе да съпроводи малките им последователи. Сред родителите крачеше и кметът Иван Тачев.

Тържеството по повод Деня на народните будители препълни читалище „Просвета” в Белозем. Готвихме се за него повече от месец, разказа учителката по история и география Мария Мънина. С колежките й Виржиния Стамболийска по английски и Валентина Коларова по музика подбрали „будители” от всички класове, за да няма сърдити.

Сестрите францисканки дали костюма за Климент Охридски , а децата открили сами сайт, от който му поръчали брада за 8 лева. Операта помогнала да се нагизди Цар Симеон. До тях на сцената се подредиха д-р Петър Берон, Неофит Рилски със създадения от него глобус, Раковски с бял фрак, Вазов с типичните мустаци, поетесата-монахиня Рада Казалийска, Йорданка Филаретова, баба Тонка, Ботев, създателката на професионалния театър Адреана Будевска. По снимки от учебниците местни коафьори бяха възпроизвели прическите на момичетата в ролите на  Дора Габе, Елисавета Багряна, Леда Милева. Сред достойните българи школото подреди и Юлия Вревская, която продала имението си и дошла като медсестра с полева болница по време на Руско-турската война. На особена почит бяха тримата местни родолюбци – Пейо Кюркчията, който е баща на Костаки Пеев, Никола Белчов – свещеник, служил 17 г. в Белозем, Клотилда Касабова, завършила Одринската гимназия и даскалувала в селището.

ОУ „Гео Милев” е с най-дългогодишна история в Белозем – основано е още преди 173 г. За Деня на будителите оттам се върнаха назад във времето, когато празникът се е отбелязвал с факелно шествие. Идеята беше да възродим традицията, като пресъздадем образите на 23 народни будители, които да осветят със запалени факли пътя на учители, ученици, родители, разказаха организаторите. Всеки от изпълнителите разказа за делото на историческата личност, която пресъздава.

Танцова школа „Тодорови“ се включи с изпълнения на народни танци. Алекс Лазаров изпълни песента „Капитан Петко войвода“, а Никола Стойков – „Кой уши байрака?“. Със знамето на Априлското въстание, носено от Райна княгиня, учениците поведоха българско хоро.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?