Президентът: Трябват подкрепа и сигурни гаранции за земеделските ни производители

Трябва да мислим за сигурни гаранции и подкрепа, така че българските земеделски производители да имат увереност да продължат да работят.

Това заяви президентът Румен Радев на среща със земеделски производители от Белозем и Шишманци, Община Раковски, село Ръжево Конаре, Община Калояново и село Милево,  Община Садово, чиято продукция пострада от градушка.

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев, областният управител на област Пловдив Ангел Стоев и кметът на село Белозем Виолета Петрова. 

Държавният глава отбеляза, че е важно помощта да бъде изплатена възможно най-бързо, до края на годината, за да може да бъде възобновен цикълът на работа за следващата година. „Ако държавата се отдръпне, ако не намерим заедно правилен подход и не мобилизираме всички институции от кметство, областна администрация, Министерството на земеделието до Народното събрание, ние рискуваме наистина да ви загубим и на мястото на тази българска продукция да се настани внос отвън“, посочи Румен Радев. 

Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев заяви от своя страна, че в министерството разполагат само с 2 млн. лева за обезщетения. Той изрази очакване необходимите средства да дойдат по линия на актуализацията на бюджета, където са заложени 15 млн. лева за пострадалите от градушката земеделски производители. 

„Важно е да не загубим българското производство и да не загубим традициите, опитът и експертизата, които имаме в производството на зеленчуци и плодове, както и да подпомогнем хората, които искат и могат да работят в тази област, да продължат да го правят“, подчерта на срещата президентът Радев. 

В Белозем държавният глава посети църквата “Св. Георги Победоносец”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?