Следвайте ни

Преобразяват стария хотел "Средна гора" в Баня

В най-модерната база за балнеология и СПА „Строител“ в курортно градче вече строят закрит минерален басейн, който ще отвори на 1 декември 2019 г.

viber icon

Мащабно преустройство на стария хотел „Средна гора“ ще преобрази центъра на град Баня и ще води стотици почиващи годишно. Дейностите ще започнат тази есен. Досега бе подновен покрива на култовата за втората половина на 20-и век сграда в Баня. Това потвърди кметът на Карлово Емил Кабаиванов след разговор с председателя на Районния кооперативен съюз - Пловдив, Лазар Филчев.

Сградата е в центъра на Баня и в продължение на половин век бе символ на курорта. Тя  е собственост на РКС.  На три етажа в нея има голяма сладкарница, ресторант-градина и  хотелска част. Още в края на 90-те  обаче се оказа, че местната потребителна кооперация не може да стопанисва  обектът и  не може да отговори на изискванията за почивка и туризъм и сградата постепенно бе изоставена. След фалита на Потребителна кооперация ​- Баня, сградата стана собственост на Районния кооперативен съюз - Пловдив.

Преустройството предвижда изграждането и обзавеждането на модерна хотелска част, в която ще бъдат монтирани и асансьори в отделните сектори на сградата. Един от вариантите е в двора на хотела да бъде изграден и минерален басейн.

Ако този проект бъде реализиран, Баня ще се сдобие с още един модерен хотел в последните четири години. Първият бе „Царска баня“, който изникна на мястото на прочутият ресторант „Казиното“, строен от германците в края на Втората световна война.

Очаква се в края на това лято да стартира още по-голям проект за СПА обект в Баня. На терен от 18 декара ще започне изграждането на четиризвезден хотел. Теренът е в началото на парка на Баня и бе продаден на частен инвеститор, който е поел ангажимента да положи първата копка и началото през това лято.

Междувременно в хотел „Стряма“, собственост на НОИ, бе изграден първият закрит басейн с минерална вода за рехабилитация и отдих.

В ход е изграждането на още един, който ще бъде с по-големи размери. Той ще е част от най-модерната база за СПА и балнеолечение в Баня - хотел „Строител“, където  комплекс от открити  басейни посрещат  посетители от  края на април до средата на октомври. Новият закрит басейн ще бъде с размери 20 на 10 метра и ще бъде открит за началото на зимния сезон на 1 декември.

Баня отдавна очаква повече инвеститори в балнеологията и СПА туризма. Курортът има свободен ресурс от топла минерална вода, която  по качества не отстъпва на минералните води в Карлови Вари.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?