Следвайте ни

Обвиниха краваря от Раковски, стрелял на месо по колега

viber icon

Пловдивската Окръжна прокуратура повдигна обвинение за опит за убийство срещу 76-годишен кравар от Раковски. На 2 октомври 2018 г. Фермерът Стефан Говедарски изстреля цял пълнител срещу съседа си и колега Иван Гълев /34 г./. Само неточната му ръка спаси потърпевшия от смърт.

Стефан Говедарски живеел в Раковски, като стопанисвал малка ферма, състояща се от двор и стопански сгради, където отглеждал крави. Той притежавал разрешително за огнестрелно оръжие – пистолет „ЧЗ – Чешка збрьовка 75В“ и боеприпаси за него. Пострадалият Иван Гълев отглеждал крави във ферма, близо до тази на обвиняемия. През лятото на 2018 г. между двамата животновъди се породил конфликт, защото Гълев се отказал от пастир, който се грижел за животните на двамата. Той започнал сам да ги извежда на паша, но не пожелал да вземе кравите на Стефан, въпреки че съседът му настоявал. Говедарски недоволствал, защото смятал, че Иван оставял животните да пакостят в района на фермата му. Кравите понякога бутали оградата или влизали в нивата с люцерна. Двамата често си разменяли обидни реплики и се карали по този повод.

На 2 октомври 2018 г. Стефан Говедарски бил употребил алкохол. Той установил, че по оградата му пак има поражения и предположил, че са от кравите на Гълев и решил да се саморазправи с него. Излязъл от фермата, като взел със себе си пистолета с налични 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Иван прибирал кравите си към своята ферма. Обвиняемият го пресрещнал и му казал, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и ударил с него два пъти по лицето Гълев, като му причинил контузни рани. Пострадалият бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, за да потърси помощ. В този момент обвиняемият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и му причинил три наранявания по тялото. Иван Гълев усещал болка, но въпреки това продължавал да върви. Тогава разлютеният му съсед Стефан решил да го простреля в главата с последния патрон, но не го улучил. 

Според събраните доказателства по делото, Говедарски изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята ферма. В това време раненият Иван  легнал на земята и въпреки че изпитвал болка от нараняванията, успял да набере тел. 112. 

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болницата, където му е оказана спешна лекарска помощ, благодарение на която е спасен животът му. 

С определение на съда спрямо Стефан Говедарски е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. 

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е от 10 г .до 20 г. „лишаване от свобода“. 

 

Костадин Аршинков

Костадин Аршинков

Зам. главен редактор

Костадин Аршинков е завършил Руска и Българска филология. Бил е репортер в „Пловдивски новини“, завеждащ екип „Кореспонденти“ в „Стандарт“ и зам. гл. редактор в „Новият глас“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?