71

Обрат- съветниците в Раковски дадоха зелена светлина за кариерата на „Холсим”

Собствениците на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД ще проучват трето находище край Шишманци, след като общинските съветници в Раковски дадоха зелена светлина на процедурата. Това стана на сесията на 16 декември, когато предложението бе входирано за втори път в местния парламент от кмета Павел Гуджеров. То мина с 12 гласа „за”, след като изненадващо бе подкрепено от двама независими съветници - Стефан Пенсов (ВМРО) и Георги Тотов (НФСБ), и монолитната група на ГЕРБ.

През октомври същото предложение бе отхвърлено. Тогава „за” гласуваха само съпартийците на кмета Гуджеров.

Така, ако решението не бъде върнато от областния управител Ангел Стоев, „Холсим кариерни материали Пловдив” АД ще може да започне проучване за подземни богатства в участъка „Шишманци 3”. В момента дъщерното дружество на австрийския „Холсим” добива инертни материали в две кариери край Шишманци. Разрешението за проучване в новия участък означава, че почти сигурно дружеството ще получи концесия за „Шишманци 3” и ще продължи работа след изтичането на срока за добив в първите два терена. По случая в Община Раковски не е провеждано обществено обсъждане. В същото време хората от Шишманци се оплакват от шума, запрашаването и тежката техника, която уврежда пътищата, миналото лято заплашиха и с протести. Вместо да се вслушат в гласа на съгражданите си обаче, общинските съветници с решението от 16 декември на практика дадоха зелена светлина за разширяване на добива. Ако след края на 12-месечните проучвания компанията получи право да нов добив, тя ще използва 4 имота публична общинска собственост с обща площ над 200 дка. В момента те се водят пасища и мери, но ако за тях бъде учредена концесия, статутът им ще бъде променен по бързата процедура.

Припомняме, че „Холсим кариерни материали Пловдив” АД води битка в съда за кариерата над село Белащица в община "Родопи", където хората също протестираха заради шума и запрашаването.

Жителите на Шишманци не са съгласни работата на кариерата да продължи. Те твърдят, че от взривовете и движението на тежката техника в селото има напукани стени на жилища и огради, висока запрашеност и разбити улици. В същото време институциите не осъществяват никакъв контрол върху работата на кариерата, заради която много хора, занимавали се доскоро с животновъдство и производство на зеленчуци, загубиха препитанието си.

В общината се говори, че двамата съветници, които обърнаха резултатите от гласуването, са опасно близки с местната власт. Пенсов е собственик на заложна къща в Раковски, а Тотов има фирма, чрез която е получил финансиране по проект пред МИГ-Раковски. Той доставя на общинската администрация и местното комунално предприятие дезинфектанти и машинни масла.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
777

777

18.12.2021 | 12:12

Далавераджии, които не се интересуват за живота и здравето на тези, които са ги избрали

Отговори
14 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?