2374

Момино село кани родовете си на "Моминска трапеза"

Малък чардак ще празнува два дни, а Първомай - през целия май

Николай Чапански,  автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected] 

Читалището и кметството в с. Момино село, общ. Раковски, организират след тригодишно прекъсване фестивала на местните гозби „Моминска трапеза“ с фолклорно надпяване на храмовия си празник Гергьовден. Вратите на ремонтираната църква „Свети Георги“ с дарения от населението ще бъдат отворени през целия ден.

На 6 май от 10 ч. ще започне фолклорният фестивал и кулинарната изложба. Над 250 са участниците от селища в Пловдивска област. Водещата Галя Асенова ще представи всеки един с приповдигнато празнично настроение. Сред участниците са певчески и танцови групи от град Раковски, Хисаря, Труд, Крумово, Стряма, Белозем, Стрелци, Калоферските гайдари и най-многочисленият ансамбъл в Пловдивска област - „Дикани“ от село Царацово, с 40 души на сцената, научаваме от Василка Шкодрова, секретар на читалището. Там вече са подготвили грамотите за всеки участник.

100 традиционни местни гозби и погачи по стари рецепти ще бъдат подредени във фоайето на читалището, което чества 95 г. от основаването си. Кулинарки от селото са запретнали ръкави и ще приготвят типични за Момино село гозби, като фасул с праз на фурна, запекано кисело зеле, сарми с лапад, пилаф по момински, задушено пиле с пресни картофи, баница със спанак и коприва, сладка баница и други.

В 12 ч. ще е общата трапеза с благословен обяд и курбан за всички в чест на свети Георги. Кметът Никола Стоянов е осигурил няколко шилета за курбана, които ще приготвят местни готвачи.

Два дни ще е празникът и тази година в Малък чардак, община Съединение. Там кметицата Дафина Христова се е постарала с богата програма и два оркестъра, които ще вдигат настроението. На 5 май ще свири оркестър „Калофер“ с ръководител Пейо Маринов и танцов състав „Дилянка“ на Мария Кьосева. На празничния  6 май веселието е с оркестър „Славей“ на кларнетиста Славчо Ангелов.

Юбилейните 50-и майски културни празници в Първомай започват от 1 май и продължават през целия месец. Началото ще бъде поставено с концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. На 9 май е концертът на фолклорен ансамбъл Първомай, а на 13 май ще е общинският празник на любителското изкуство със състави от цялата община.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?