Следвайте ни

Мълчанието на свинете скова Белозем

Католическото село изживява икономически бум, заплатите надхвърлят хиляда лева

viber icon

„Не остана нито едно живо прасе. Готови сме да станем мюсюлманско село“, шегуват се през сълзи католиците в Белозем. Заради африканската чума по свинете под ножа минаха всички животни в задните дворове.

„Държавата трябва да знае, че направи голяма грешка, като ни задължи да заколим стоката“, дърпа от цигарата Георги. Той също е теглил ножа на стокилограмовото си прасе без време. Наложило му се е да си купи и нов фризер, в който да сложи месото.

Стопаните са започнали масово да купуват големи хладилници, а също и газ за горелките, с които пърлят свинските тленни останки. Никой не знае колко точно животни са оглеждали местните хора в задните си дворове, тъй като те не са подлежали на регистрация.

По същата причина никой не таи надежда, че може да получи обезщетение от държавата. Едва ли някой е посмял и да укрие хайванчетата. „Хората бяха уплашени от глобата от 1000 лв. Освен това всеки ден санитарни инспектори минават на проверки“, допълва Георги.

„Мълчанието на прасетата“ е централна тема в кафенетата и градинките на католическото село вече трета седмица. Въпреки че Белозем не е за оплакване. Селото с близо 4000 жители изживява икономически бум. Тук работи голямата рафинерия на „Инса Ойл“, германски завод за двигатели, белгийска шивашка фабрика.

Наблизо са и фабриките от „Тракия икономическа зона“, за които всеки ден пристигат хиляди работници от населени места, намиращи се на сто и повече километри. „В Белозем започнаха да си купуват къщи и да се заселват родопчани, най-много са от Смолянския край“, отбелязва Симеон. Заплатите вече надвишават хилядарка, а безработни не са останали.

Белозем е също така и столицата на оризовата индустрия. Оризищата са разположени върху площ от 5000 дка. Оризът от Тракийската низина е пословичен с високото си качество от векове и дори султанският двор в Цариград оттук е купувал ориз за гозбите на падишаха. И днес оризът е сред най-рентабилните селскостопански култури. Печалбата от него е двойно по-голяма от тази, която може да се изкара от житото и слънчогледа.

Белозем е известно надлъж и нашир като европейското село на белия щъркел. Тук гнездят 45 двойки, като двайсетина заедно с отрочетата си живеят на покрива на местното училище „Гео Милев“. В момента младите щъркели се учат да летят на полята и се готвят за дългия път на юг, който ще предприемат около 20 август. По най-груби сметки наоколо сега кръжат поне 180 щъркела.

Селото тръпне в очакване и на традиционния събор на 23 септември. Истинско стълпотворение се получава на родовата среща, за която се връщат и емигриралите в чужбина. Най-много белоземчани са отишли във Великобритания и САЩ.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Белоземец

08.08.2019 | 13:50

Защо ми изтрихте коментара? , че БЕЛОЗЕМ НЕ Е КАТОЛИЧЕСКО СЕЛО. драскача руслан йорданов да пита, като не знае в село има католишка махала, а не е цялото село католици

Отговори
4 0

Белоземец

08.08.2019 | 13:42

БЕЛОЗЕМ не е католическо село - има католишка и циганска махали, НО НЕ Е КАТОЛИШКО СЕЛО. Това е за сведение на драскача руслан йорданов

Отговори
2 0

08.08.2019 | 11:33

Шибаната мутра от Банкя изпълнява безпрекословно заповедите от Запада, иначе парите му в офшорните зони ще бъдат отнети.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?