Следвайте ни

Кукери от остров Сардиния идват в Раковски

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

1000 участници от цяла България се събират на „Кукове“, с петметрови маски качулки ще веселят народа

 

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ ще открие юбилейното ХХ издание на международния кукерски фестивал в Раковски - „Кукове“. Събитието ще е на 21 и 22 февруари. Първата вечер ще е тържественото откриване в градското читалище в кв. Генерал Николаево, а втория ден ще е конкурсното карнавалното шествие на площада в кв. Секирово.

Тези дни домакините са приели заявки за участие на 25 състава от страната и два чужди - от Северна Македония и остров Сардиния, Италия. Преустановено е записването на повече участници, защото не е възможно всички да се представят в рамките на един ден, поясни Ана Белчева от отдел „Култура“ на община Раковски.

Най-далечните кукерски групи, които ще дойдат на феста в католическия град, са от Благоевградско, Шуменско, Ямбол, пернишките села и най-много от карловския край. Традиционни участници са уникалните кукерски състави, наречени „старци“ от селата Дъбене, Каравелово, Климент, Сушица и Васил Левски. Кукерите от село Отец Паисиево, Калояновска община, прочути с най-високите маски-качулки над 5 метра, също ще се представят. Всички те ще бъдат на площада в Секирово на 22 февруари след 10 часа, а жури с председател доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив ще ги оценява в продължение на часове. Наградният фонд, който са заделили от община Раковски, е 4000 лева.

Анета Белчева от организаторите си обяснява големия интерес към проявата с несъстоялия се фестивал „Сурва“ в Перник, добрата организация, богатия награден фонд и наложената традиция вече 20 години.

Началото на „Кукове“ поставя покойният кмет Франц Коков, който дори вкарва местния фестивал във федерацията на европейските карнавални градове и посрещаше по 7-8 чуждестранни състава. Преди няколко години община Раковски прекрати членството си във федерацията поради високия членски внос. Това е и основната причина да не идват много чужди групи, както в първите години.

„Кукове“ се организира ежегодно в петъка и съботата преди заговезните празници и е свързан с ритуалите искането и даване на прошка, както и хамкането на халва.

След конкурсната програма ще има и голямо народно веселие с музикантите от оркестър „Тракийско настроение“ на кавалджията Петко Кънев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кукове

09.02.2020 | 11:33

Чудесно събитие,подкрепяме и ще се радваме да го видим!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?