Следвайте ни

ИЗВЪНРЕДНО! Птичи грип пламна в Раковски

viber icon

Първото за 2020 г. огнище на инфлуенца по птиците /птичи грип/ в България, е установено в Раковски. Националната референтна лаборатория потвърди заболяването в животновъден обект за отглеждане на патици. В момента във фермата се отглеждат 5830 патици-мюлари от четири възрастови групи.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в стопанството под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Определени са 3-километрова предпазна зона - гр. Раковски и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово - с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В 3-км зона са разположени 25 ферми с птици  (136 669 патици-мюлари ), а в 10-км зона - 24 ферми с птици  (167 349 патици-мюлари и 127 550 кокошки). В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици, забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

Последното огнище на заболяването в България беше регистрирано през месец април 2019 година, а най-много засегнати ферми имаше в Пловдивска област. В страната се изпълнява засилен надзор в птицефермите. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 23 януари 2020 година беше наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в страната по отношение на болестта Инфлуенца по птиците.

Огнища на същия щам високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа са регистрирани от края на 2019 година. Нотифицирани са 31 огнища при домашни птици - Полша – 20 ферми и задни дворове, Словакия - 3 лични стопанства, Унгария – 4 огнища, Румъния – 2, Чехия  - 1, Украйна - 1. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

paul

04.03.2020 | 22:20

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?