46

Иновация: Училище в Раковски самó ще си произвежда ток

Професионалната гимназия в Раковски "Петър Парчевич" сама ще си произвежда ток за собствени нужди. Това ще стане с ветрогенератор, монтиран на покрива на школото. Иновацията станала възможна благодарение на спечелен проект и съвместните  усилия на учители и ученици. 

Сглобяването на ветрогенератора започнало в края на миналата година, очаква се до дни да бъде завършен, тъй като вече са доставени всички части. Той ще произвежда ток за захранване на административната сграда на училището и по този начин ще се пести над 15 000 лева на месец.

Техникумът подготвя ученици в няколко специалности. Една от тях е "Електрически машини и апарати". В нея преподавателят, който е и архитект на електрически системи, Алдомир Коленаров, със своите възпитаници и в процеса на образование, проектират и сглобяват машини за произвеждане на енергия. 

ПГ "Петър Парчевич" е на път да се превърне в първото училище в областта, което ще произвежда само част от електроенергията си чрез иновация, дело на съвместния труд на учители и ученици. 

Снимка: сайт ПГ "Петър Парчевич" -Раковски

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?