4232

Хванаха 648 кг телешко и свинско в незаконен цех в Раковски

Храните са без етикети, без идентификационна маркировка и без документи за произход

Незаконен цех за производство на колбаси и магазин хванаха при съвместна акция в Раковски експерти от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пловдив и НАП

При внезапната инспекция е уст​ановено, че в частен имот са обособени помещения с хладилни камери за производство на месни продукти от червени меса. В хл​адилните кам​ери и пред тях са намерени замразено телешко месо, замразена сланина, охладени кебапчета, охладено мляно месо, охладени кюфтета, наденица в обвивка, колб​ас ​в обвивка, буркани с варено свинско месо, в общо количество 648 кг и подправки в общ​о количество 26,5 кг. Храните са без етикети, без идентификационна маркировка и без документи за произход. Обектът не е регистриран съгласно Закона за храните. Санкцията, която го грози, е до 10 хил. лв. 

За установените нарушения на собственика са връчени разпореждане за спиране на цялата дейност, разпореждане за забрана, разпореждане за насочване за унищожаване на храните, налични в обекта, както и покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение. 

Нелегалното пилешко месо в Караджово

Снимка: Райна Зайкова

В хода на друга проверка в обект тип магазин е установено, че работи без регистрация по Закона на храните. Там не са установени храни с изтекъл срок на годност. На оператора е съставен акт за установяване на административно нарушение и заповед за спиране на цялата дейност. 

Преди 3 години инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив съвместно с Икономическа полиция откриха 1 тон пилешко месо без документи за произход в село Караджово. Акцията бе проведена след сигнал на НАП. По време на инспекцията се оказало, че цехът бил проверяван преди месец и половина и са му направени предписания за регистрация по Закона за храните. Преди това обаче няма право да функционира. Тогава всички продукти бяха под възбрана и насочени за унищожаване към екарисаж. На фирмата нарушител от Стара Загора, стопанисваща обекта, бе съставен акт за административно нарушение и връчено постановление със съответната санкция.

През 2017 г. в село Дюлево край Стрелча бяха конфискувани от нелегална мандра над 400 килограма сирене и десетки литри прясно мляко. При проверка в частен имот бе разкрит незаконен цех за производство на млечни продукти, оборудван и като автоработилница.

В приземен етаж бяха открити вани за събиране на мляко с общ обем от 1600 литра, сиренарна вана, пастьоризатор, амбалаж за стоката и етикети.  Наред с това са съхранявани двигатели, инструменти за ремонт на автомобили, горива и смазочни материали. Цехът е функционирал изцяло незаконно, без разрешителни и против всякакви санитарно-хигиенни норми. Помещенията бяха запечатани, а цялата стока - унищожена.  

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?