49

"Холсим" иска добив на строителни материали в две нови находища

"Холсим кариерни материали Пловдив" АД поиска да добива строителни материали в две нови находища, става ясно от заявените в РИОСВ-Пловдив инвестиционни намерения от компанията. Едното от тях е за добив на варовици от находише "Шишманци-3". Това се налага, тъй като находище "Шишманци-участък 2" е в края на своя експлотационен период, а в находище "Шишманци" не се извършва концесионна дейност поради изчерпване на запасите.

Предвижда се дружеството да кандидатства за концесия за добив на варовици от новото находище "Шишманци-3" за срок от 35 години, като се предвижда годишно там да бъдат извършване 18 взрива и ползването на 6,8 тона взривно вещество.

Кариерната дейност в района обаче среща яростна съпротива от жителите на Шишманци. Преди време те блокираха с протест пътя Шишманци-Белозем и заявиха трите си основни искания – да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, за да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в сметище. Надигналото се недоволство доведе до проверка за качеството на въздуха.

Второто инвестиционно намерение на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД е да добива строителни материали от находище "Инджова върба-3" в с. Дълго поле, община Калояново. Инвестиционното намерение на компанията е за срока на концесията да се добиват до 580 000 тона запаси годишно. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?