Следвайте ни

Горящи гуми обгазиха Раковски, не може да се диша

viber icon

Неизвестни палят гуми и бклуци и обгазяват квартал „Генерал Николаево” в Раковски, алармираха местните. Мястото е известно като  т.нар. „Летище”. "Явно строгите санкции и високи глоби не стряскат някои”, коментираха хора от квартала. Те допускат, че палежите са дело на бездомници или роми, които вадят тел за вторични суровини. Това се случвало предимно вечер късно и по празници, когато работното време на контролните органи е приключило. 

Горенето на отпадъци е една от причините за замърсяването на въздуха. Страната ни се нарежда в челните места по мръсен въздух. Завишено съдържание на фини прахови частици в атмосферата е вече проблем не само в големите градове, но и в по-малките.  Трафикът, печките на твърдо гориво, промишлеността и горенето на отпадъци, са факторите, които оказват неблагоприятно влияние върху качеството на въздуха. 

Между 1,5 и 2 два пъти над нормата бе съдържанието на фини прахови частици във въздуха над Пловдив тази сутрин. Това отчитаха данните от автоматичните измервателни станции в града към 8 часа. 

В  „Тракия” замърсяването бе 95 мкг/ м3 при норма от 50 мкг/м3. Към 7 часа в района на „Каменица” измерения прах в атмосферата бе 82 мкг/м3.

Частните станции на AirBG обаче засякоха от два до пет пъти над нормата в различни квартали на града. Най-високо бе съдържанието на фини прахови частици в кварталите „Остромила”, „Шекер махала” и в някои крайни части на ЖР „Тракия”. В „Остромила” бяха измерени  242 мкг/ м3, „Шекер махала” 399 мкг/м3, което е близо от два до 8 пъти над нормата. 

В събота градът се събуди похлупен от гъста мъгла и високи стойности на фини прахови частици.  Данните на общината сочеха лошо състояние на въздуха, а тези на частната система  от два до 10 пъти над нормата в различните квартали на града към 9 часа. 

 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ПЕНА

ПЕНА

22.12.2019 | 15:19

МАНГУСТИТЕ

Отговори
1 0
Имахте шанс

Имахте шанс

22.12.2019 | 12:55

Гроб никога няма да санкционират ромите, не смеят. ТЕ ГИ ИЗБИРАТ НА ВЛАСТ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?