4232

Гласът на Стряма: Любка Ламбрева от „Сините елеци“ се отдаде на кивито

Днес често почитатели спират певицата, за да й припомнят за тази или онази сватба, на която са се веселили заедно

Над 300 кг киви само от три дървета отгледа тази година народната певица Любка Ламбрева от село Стряма

Богатата реколта се дължи на доброто отглеждане и избор на най-добрите сортове, които виреят у нас. Тези есенни дни Любка дообра последните плодове от асмалъка и ги нареди старателно в кори от яйца, за да лагеруват до пълното си узряване. От вкусното киви раздава на семействата на сина си и дъщеря си, както и на всички приятелки в селото.

Преди 6 години тя решава да замени лозето с киви и то сега й се отблагодарява. Изчела е всичко за отглеждането му, като най-важните са първите две години, докато се покачи на асмата, и иска много напояване през горещите летни месеци. Изрязването на излишните леторасли е също тънкост, която Любка овладяла. Лятото е било сухо и много горещо, затова е осигурявала на растенията вода в изобилие, защото иначе изсъхват.

В родното й село Стряма все още я наричат „желязната певица“, която е издържала по 5-6 часа на сватби, войнишки изпращания и други тържества с оркестър „Сините елеци“. Ръководител е бил съпругът й Георги Ламбрев - акордеонист от Стряма, с ко​гото създали семейство още млади и зелени на 19-годишна възраст. Любка бил​а солистка в училищния хор, а Георги завършил школа за акордеонисти в Пловдив и така създали едно музикално семейство.

Оркестър “Сините елеци”

Първо се изявявали с оркестър от Асеновград, после с „Дълбокоизворската група“ на Бисер Каев-Байрям, а след това създали и свой оркестър, на който основата бил свекър й бай Михал, самобитен кларинетист. Началото било през 1975 г., а името на оркестъра "Сините елеци" станало много известно в района на Раковски, Брезово, Първомай и Чирпанския край. Сватбите продължавали по два дни от мъжка и женска страна, а на Любка й се наложило да научи всички известни песни, за които идвали поръчки. Спомня си, че тогава е излязла песента „Драгиева чешма“ и я научила в момент на сватба в Хасковско от човека, който събирал поръчките. С песента „Кара Кольо седеше на високи чардаци“ откривала и закривала сватбите, а „Петър Румяна думаше“ се искала по пет-шест пъти с яки парси. Нейната любима песен, с която откривала програмата обаче, била „Скарали ми са юнаци за една мома хубава“.

Така за 20 години музикантски занаят Любка Ламбрева натрупала богат репертоар и научила всички известни песни на Стайка Гьокова, Вълкана Стоянова, Мария Карафезиева. През 1999 г. става лауреат на националния конкурс „С песните на Атанаска Тодорова“ в Чирпан по повод 100 г. от рождението й.

С оркестър „Сините елеци“ е пяла и голямата тракийска певица Недялка Керанова, а Любка и Георги са кръстили дъщеря й Антония на Бачковския манастир през 1974 г. Оттогава приятелството им е било неразделно, а Недялка е влизала в тяхната къща като в родна. Дълго време с оркестъра са свирили братята Владимир и Валентин Райкови от Асеновград, саксофонистът Кънчо Хранеников от Раковски и певицата Мери Караджова. След 1998 г. ангажиментите намаляват значително и дейността затихнала постепенно. Георги Ламбрев напуснал този свят през 2012 г. Така се изнизали години и днес често почитатели спират Любка, за да й припомнят за тази или онази сватба, на която са се веселили заедно. 

Източник: Николай Чапански - автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ertrt

ertrt

04.11.2023 | 20:58

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Килограмите наистина изчезват без диета и спорт, резултатите са видими след седмица. Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, взех го с отстъпка тук-----> https://paply.org/keto

Отговори
0 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?