Следвайте ни

Гимназия се бори да е наш посланик в Европарламента

viber icon

ПГ"Петър Парчевич" от Раковски е едно от двете училища в област Пловдив, избрано за Училище-посланик към Европейския парламент.

Журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, е имало тежката задача да избере новите най-добри 40 учебни заведения. Основните критерии, по които ПГ"Петър Парчевич" победи, бяха мотивацията на кандидатстващите учители, силните страни на училището, обхватът и иновативността на предложените примерни дейности.

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация.

 Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП. 

Предстои обучителен процес в избраните училища и изпълнението на заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др.

Този етап от програмата ще бъде оценяван от Бюрото на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.

Първата дейност  включена в програмата е симулация на избор за младши посланици на ЕП в училището ни. Бяха избрани 18 младши посланици, които да реализират планираните дейности.

На 23.10. ученици от професия "Готвач" представиха ястия от френската кухня, което също е дейност, заложена в програмата.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?