Фермери, пострадали от градушката, посрещнаха Радев в Белозем СНИМКИ

Земеделците от региона, които са пострадали от градушката, посрещнаха в Белозем президента Румен Радев. Те го чакаха да се появи в селото близо час и да изложат притесненията си за изплащането на обезщетенията. Редом до тях беше наредена и певческата група „Иван Михов“, която изпълни на държавния глава песента „Щъркели бели летели“. 

Кметът на селото Виолета Петрова пък го посрещна с пита с мед и чубрица и му подари ориз от местен производител, книга „Белоземски хроники“ и разделител за нея. Държавният глава пристигна заедно със служебния зам.-министър на земеделието Явор Гечев.  "Изобщо не ни е до песни. Плаче ни се", каза земеделецът Живко Здравков, докато чакаше музикалната програма да свърши и те да поискат ясен отговор от Румен Радев как ще бъдат подпомогнати. "Този служебен кабинет е негов", заявиха земеделците. 

Галина Чернева от Ръжево Конаре, която отглежда 100 дка пипер, 30 дка патладжан и 70 дка малини, е категорична, че няма да позволят проблемът им с унищожената продукция да бъде захвърлен в някои ъгъл. „Нашият отрасъл и без това е доста зле и може би ще продължи да си отива. Освен това грешката е държавна. Ние не сме виновни – произведохме си стоката, беше готова за пласиране по пазарите, но сега е унищожена. Искаме на 100% разходи и обезщетения да ни бъдат платени. Към момента ние нямаме яснота на каква база ще ги получим и в какъв размер ще са. Ако получим обезщетение, няма вероятно да имаме право на субсидии“, обясни Чернева. 

 

Според фермерите на дневен ред стои и въпросът с какво количество продукция ще разполага България догодина, защото регионът осигурява около 30% от храната за страната. „Ако не успеем да се възстановим – това означава, че всички ще страдат. Още сега се усеща на пазара – цените от преди градушката до момента са скочили с по 0,70 ст. нагоре и ще растат още“, обясниха земеделците. 

Държавният глава ги посъветва да се обърнат към народните представители от Пловдив област, за които са гласували. Той подчерта, че е ангажирал министерството на земеделието да направи, така че да се получат обезщетения в максимален размер. За да се случи това обаче депутатите трябва да гласуват актуализацията на бюджета.

"Те могат да поставят в пленарна зала въпроса, да актуализират бюджета, така че да има 15 млн. за вас", обясни президентът и добави, че е изключително важно да успеят да възобновят дейността си след природното бедствие, защото са сърцати хора, които се грижат за земята си.  Зам.-аграрният министър Явор Гечев добави, че ако няма актуализация ресорното министерство разполага с 2 млн. лева за обезщетение. Той обясни още, че и него го е брулила градушка. „Трябва да подадете до 10 дни да подадат заявленията си в ДЗФ.

Явор Гечев разясни, че земеделците ще получат помощи по 3 схеми - за пропаднали площи, за обвързана подкрепа и деминимис - до 50 000 лева на стопанство допълнително. Гечев обаче уточни, че е забранено едновременно да се дават пари по схемата за обвързана подкрепа и за пропаднали площи. "Две помощи за едно и също нещо не може", отсече Гечев.

Междувременно кметът на Белозем Виолета Петрова посрещна Румен Радев с питка и му подари килограм качествен  ориз от местен производител, книга и разделител. Подаръците бяха поднесени от три осмокласнички, а фолклорен  ансамбъл поздрави президента с песен за щъркели. 


Малката Пламена пък подари червена  роза на президента.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Голям съвет,няма що...

Голям съвет,няма що...

06.09.2021 | 16:23

Фигуранта както винаги той и неговото правителство нищо не направи. Вижте го само- посъветвал хората да търсят депутатите.Алоооо,за какво е това правителство и министрите бе,нали те взимат решения....

Отговори
3 1
jon bon

jon bon

06.09.2021 | 15:45

Някой трябва да подари на Резидента импийчмънт и затворче поне 2 петилетки!!!

Отговори
4 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?