49

Депутат и кметове на ГЕРБ от Пловдив-област: В колапс сме, предстоят фалити

Общините в област Пловдив се задъхват сериозно заради огромните сметки за ток и газ. Задават се фалити, на карта е поставено оцеляването на българите. Това алармираха депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, кметът на Раковски Павел Гуджеров и зам. кметът на община Брезово Иван Тачев. Те показаха смразяващите сметки за ток в общините. Оказва се, че  фактурата на Раковски за електроенергия за декември 2020 г. е била 36 122 лв. За същия период, но през 2021 г. тя е  80 987 лв. Увеличението е 2,24 пъти. В Община Брезово през декември 2020 г. за ток са платили 9939 лв. Електроенергията за декември 2021 г. обаче е 36 228 лв. Увеличението е 3,64 пъти.

В общинската болница в Раковски сметката за ток е била 10 568 лв. през декември 2020 г., а през  декември 2021-ва - 25 666 лв. За газ пък сметката е увеличена над два пъти.

Според Младен Шишков това е кратка извадка, но ситуацията е аналогична във всички институции - детски градини, училища, болници, читалища и др. Павел Гуджеров пък предупреди, че ако не се вземат спешни мерки, кметовете ще бъдат принудени да теглят кредити вместо за развитието на населените места - за оцеляване. 

В много от общините режимът на уличното осветление вече е факт, а много от домакинствата си спират отоплението на газ и ток в дома и търсят алтернативни източници.

По думите им, освен това заради липсата на приет държавен бюджет в момента общините са изправени пред два казуса. Първо, финансов - трябва да решат от какво да се лишат, за да покрият сметките. Само след месец-два всички второстепенни разпоредители, всички читалища, детски градини, училища ще потърсят помощ от Общината. А тя от кого ще потърси?, попита риторично Шишков. Вторият казус, не по-малко тежък, е нормативен. От една страна, законът забранява да се харчат повече пари, а от друга, ЕРП-тата изпращат фактурите със значително завишение. И в двата случая кметовете са в безизходица. Каквото и да направят, ще сгрешат“, подчерта още Младен Шишков.

„Цифрите са категорични и ние сме изправени пред безпрецедентна криза, за която трябват спешни мерки“, уточни Павел Гуджеров. От развитие и подем на общините ние последните 3 месеца се грижим как да оцелеем. На карта е поставено оцеляването на българите“, коментира още той. Гуджеров подчерта, че няма по-важна задача на правителството от тази с цените на газа и тока и то трябва в спешен порядък да я реши.

Последва журналистически въпрос докъде може да се стигне. "Първо ще има съкращения на  служители на общинските предприятия, после ще напусна аз, но ще запазим болницата за хората - категоричен бе Гуджеров. - Искаме общините да бъдат извадени от свободния пазар за електроенергия или да ни компенсират. Иначе няма да издържим", заяви Гуджеров. Той разказа, че майка му работи в хранителен магазин. По думите й, кашкавалът вече бил 20 лева килограмът и почти нямало стока, която да идва на една и съща цена. Инфлацията на практика отдавна минала 20%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
ронго

ронго

02.02.2022 | 13:26

И трите коментара са на мазохисти трябва още по високи цени обичат да им е гадно и не си признават че ги боднаха отзад по харвардски

Отговори
1 2
Кочо

Кочо

02.02.2022 | 14:12

Ронго ли си ,плод манго ли си... виж за какво са изхарчени пари на МалТепе.И ако не си мазохист се качи в белия джип Мерцедес знайно на кой.....

Отговори
2 0
Кочо

Кочо

02.02.2022 | 11:10

Следващата пресконференция направете на Малтепе в Маноле при кмета с 5 дипломи. Да видите антракцията от харча на пари за.....

Отговори
3 0
Съветниците гласуваха 50 млн. лв за стадионите в Пловдив

Съветниците гласуваха 50 млн. лв за стадионите в Пловдив

02.02.2022 | 10:39

https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/savetnicite-glasuvaha-50-mln-lv-za-stadionite-v-plovdiv-video "Марица" - 27.10.2021 | 11:05 - - - - - - Общинските съветници гласуваха 50 млн. лв. за стадионите в Пловдив. Това се случи след като приеха бюджетната прогноза на Общината до 2024 година, като групата на БСП гласува против нея. Сумата беше приета по време на дебатите от вносителя на предложението зам.-кмета Величко Родопски по настояване на общинския съветник от ВМРО Владимир Кисьов. Той подчерта, че парите са за всички общински стадиони, включително и за този на „Марица“. „Общинските стадиони са започнати, трябва да се довършат“, аргументира се Кисьов.

Отговори
3 0
Ами спрете

Ами спрете

02.02.2022 | 10:39

ДА КРАДЕТЕ И ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ. Прокуратурата - ало - Мамения, Мента - ????????????

Отговори
7 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?