Следвайте ни

Цветни кукери превзеха Раковски преди Заговезни СНИМКИ

viber icon

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски” е вторият по големина фестивал след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр.Перник.

Той се организира ежегодно в петъка и съботата преди „Великденските заговезни” и е едно от най-колоритните събития в общината. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата”.

Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски. През 1995г. те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри.

От 2002 година след финансиран проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски от Министерство на културата, фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 година той вече е със статут на Международен фестивал. От 2000 г. след участие на кукерския състав при читалище „Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски в Международния фестивал на маскарадните игри в гр.Перник, община Раковски е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно участниците достигат около 2000 човека от всички райони на България и гости от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.

Снимки Наташа Манева

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

KATICA

04.03.2020 | 22:19

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Белю Манихеина

24.02.2020 | 14:10

Що пишете глупости бе, журналюги?! Кукуве винаги е имало в Раковски, а чичо ми, Бог да го прости, организира първото публично честване на празника още по социалистическо време.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?