Следвайте ни

Цигулари се надсвирваха 9 часа в Белозем

Осемгодишният Георги от Пловдив беше най-малкият участник в срещата, посветена на Иван Михов


Творческата среща на цигуларите в пловдивското село Белозем трябва да прерасне в национален фестивал от следващата година. Това обмислят организаторите от кметството, съвместно с Георги Янев от прочутия оркестър „Орфей“.

Миналата седмица се състоя втората творческа среща, в памет на цигуларя Иван Михов. А най-просторното белоземско заведение се оказа тясно за стотиците почитатели на народната музика, дошли от Пазарджик, Стара Загора, Асеновград, Раковски, Пловдив и дори от София. Девет часа се надсвирваха участници от всички краища на страната, изчисли Пеньо Пенев-Пенака, един от най-големите почитатели на народната музика и хороигралци в Белозем.

"Яйце да хвърлиш, нямаше къде да падне от народ. Всички си тръгнаха доволни и ще им държи влага до следващата година",  казва Пенака. Той и  кметът  Иван Тачев се просълзили на изпълнението на Георги Ночев от  София, който така изсвирил мелодиите, създадени от Иван Михов, че всички ахнали.  

Най-малките музиканти в белоземското пиршество бяха осемгодишният Георги Петков от Пловдивското музикално училище и Георги Митрев на 9 г. от София. От Плевен беше пристигнало цигуларското семейство Караджови, баща и син, които изпълниха свои авторски композиции. Сред участниците бяха виртуозите Станислав Панайотов-Стенли, Атанас Митовски от Малък чардак, Емануил Садков от Дупница... Всеки един от тях беше представен старателно от водещия Емил Григоров-Капитана от Асеновград. 

Цигуларската среща беше открита от кмета на Раковски Павел Гуджеров, който обяви село Белозем за културната столица на общината. Депутатът Младен Шишков и кметът на община Първомай Ангел Папазов също бяха сред гостите, които слушаха с часове цигуларите.  Всички бяха посрещнати с пита и шарена сол в български дух, приготвена от Мария Манева, една от баш кулинарките в Белозем. На лично място беше изложена цигулката на маестро Иван Михов, с която той осъществи и последните си записи. Всеки един от участниците си тръгна със специален  плакет - керамична плоча с изобразена цигулка.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?