Следвайте ни

Читалището в Раковски задлъжня яко след ремонта

viber icon

Николай Чапански

Проект за ремонт и обзавеждане на градското читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Раковски го направи длъжник към няколко фирми. Общата стойност на ремонта,         стартиран през 2017 г., е около 300 хил. лева, но в последствие някои от дейностите не били одобрени и част от финансирането  отпаднало. 

В същото време в процеса на работа възникнали други непредвидени разходи и сега на финала се оказало, че читалището има неразплатени сметки за извършените дейности, пояснява Ана Власова – секретар на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“.  Необходимата сума, която трябва да се набави, за да се разплати към фирмите, е 8000 лв. и затова сега настоятелството ги набира от спонсори и благотворителен концерт, която се състая преди Деня на Народните будители. Тогава местните самодейци от ансамбъл „Слав Бойкин“ пяха и танцуваха на новия площад пред културния дом с благотворителна цел, а набраната сума е в размер 888 лева.

Основно по проекта е работила Полина Табакова - председател на настоятелството, но от това лято тя е в майчинство и на нейната длъжност е избран хореографът  Иван Лесов.

В същото време дългогодишни читалищни дейци от града настояват да се направи пълна ревизия по този проект с ДФ „Земеделие“ и да се установи лев по лев къде са изразходвани средствата. 

Има ли надути офертни сметки и читаво ли е изготвен проектът, все още не е ясно. Отговорността за допълнителните и непредвидените разходи е на настоящото ръководство, което е взело решение да ги направи, въпреки стегнацията.

През октомври депутатът от Раковски Младен Шишков се похвали във Фейсбук профила си, че е готова новата репетиционна зала към същото читалище и че това е негова лична кауза от 20 години. „Ето това е Европа…“ написа Младен Шишков. В същото време певци и танцьори събират лев по лев, за да разплатят задълженията.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Полина Табакова

Полина Табакова

09.11.2020 | 20:33

Г-н Чапански, Гръмкото и стряскащо заглавие, което се избрали за статията си, както и представената информация с частично вярно съдържание, лично мен ме кара да се усъмня във вашите професионални качества като журналист. Проектът е започнат през 2017г. с огромен ентусиазъм от тогавашното настоятелство. По неговото изготвяне сме работили екипно и толкова читаво, колкото могат да го изготвят едни самодейци. Част от финансирането е отпаднало много преди да бъдат проведени обществени поръчки за избор на изпълнител за дейностите по проекта, което означава, че този факт не е повлиял за "якото задължаване" на читалището. В процеса на работа винаги възникват непредвидени разходи, за които обикновено ДФ "Земеделие" предоставя до 5% от сумата, но тъй като ние сме обикновени самодейци, които не разбират много от управление на проекти, не успяхме да кандидатстваме за тях, така че допълнителните разходи, които са възникнали, трябва да се подсигурят от нас - защото сме преценили, че искаме да бъдат извършени съответните допълнителни дейности! Аз разбирам от Вас и статията Ви за това, че "дългогодишни читалищни дейци от града настояват да се направи пълна ревизия по този проект и да се установи лев по лев къде са изразходвани средствата". Ще ми бъде приятно да запозная всеки интересуващ се деец от града с проекта! Де да бяха толкова заинтересувани, когато работата кипеше и не можехме да разпределим задачите си за вършене! Все още не сме подали заявка за окончателно плащане, така че на практика половината средства все още не са изразходени. Има време да се предотврати неправомерно изразходване! Парите за култура, предвидени от държавата ни, никога не са били и няма да бъдат достатъчни. Не за първи път Читалището организира благотворителни събития, за да се подпомогне. В лицето на Общината Читалището неведнъж е срещало помощ и подкрепа с финансови средства, включително и сега, по време на проекта. Споменатите 8000лв. са сума, с която ние - самодейците и хората, подкрепящо дейността ни - ще се справим. Моля Ви, следващия път да проверите информацията си по-обстойно и да удържите на изкушението да използвате хиперболи, за да бъдат четени статиите Ви! С уважение, П. Табакова

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?