Следвайте ни

Бивш кмет и баш певец разцепи певческата група на Белозем

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

Мъжката певческа група на село Белозем, която носи името на известния тракийски цигулар Иван Михов, е пред разпад. След като бившият кмет Иван Тачев не успя да спечели изборите при повторното си кандидатиране, той обиден заяви, че скъсва с певческите изяви, и върна сценичната си носия в читалището. Неговия пример последва и другият певец в групата Гено Манев, който също е заявил на една от репетициите, че вече няма да спява глас в състава.

"Няма да допуснем мъжката формация, която създадохме с такова голямо желание, хъс и енергия, да се разпадне така лесно", казва Ирена Неделчева - ръководител на певческите състави към белоземското читалище „Просвета“. Тези дни те свикаха събрание, на което са обсъдили бъдещото съществуване и заздравяване на редиците със зимни купони.

На същото мнение е и Пеньо Генчев - Пенака, един от инициаторите за създаването на певческата група, с която се увековечи името на стилния тракийски цигулар Иван Михов, роден и творил в Белозем. Днес дори и една от централните автобусни спирки в селото носи неговото име.

"Тръгнал съм от къща на къща да каня млади хора и такива на средна възраст да се присъединят към състава, само и само да се продължи белоземската музикална традиция", казва Пенака. И благодари на кларнетиста Божидар Стрехин от оркестър „Млади тракийци“, който се е зарекъл, че ще подкрепя формацията, като ги съпровожда в изявите и звукозаписите. 

Група „Иван Михов“ е създадена преди три години и вече има десетки грамоти и златни медали от фестивали и надпявания в страната. Това лято стана първенец от международния фестивал в град Китен и вече има няколко заснети клипа в музикалните телевизии. Регистрирани са студийни записи с идеята да се издаде и компактдиск с песните на формацията, която се оказва, че е една от най-известните в Пловдивска област. 

По идея на певицата и педагог Ирена Неделчева е създаден и смесен певчески състав от мъже, жени и младежи, които ще вземат участие в предстоящия Коледен концерт в селото на 25 декември. В него ще се включи и един от известните белоземски таланти Пепи Христозова, а на площада ще има буре с вино за почерпка на жителите.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?