Следвайте ни

АБВ и НДСВ „отвлякоха“ селски кметове на ГЕРБ в Раковски

viber icon

Коалиция от АБВ и НДСВ издигна бившият кмет на село Шишманци Костадин Иванов за общински кмет на Раковски. Иванов си подаде оставката миналата есен като протест срещу злополучен ремонт на водопроводната система на селото. Преди това той на два пъти бе избран за кмет на Шишманци с подкрепата първо на НДСВ, а след това на ГЕРБ.

За кмет на Стряма коалицията издига Запрян Христев, който също три мандата е управлявал селото с подкрепата на ГЕРБ. В Чалъкови АБВ и НДСВ пускат в надпреварата Васил Черпелийски, също дългогодишен кмет на селото.  

„За нас е чест и отговорност, че тези хора се присъединиха към екипа ни. Те не коленичат пред нищо и пред никого, и винаги са защитавали интересите на съгражданите си“, заяви областният лидер на АБВ Владимир Маринов.

Мария Джатова от НДСВ заяви, че целта на коалицията е да постигне паритет спрямо управляващата група съветници от ГЕРБ, за да може да се чуе гласът на разума в Общинския съвет.

Претендентът за Раковски Костадин Иванов посочи, че един от приоритетите му ще бъде бюджетът на общината да бъде разпределен пропорционално и да има пари за всички населени места. За целта той ще въведе делегирани бюджети за селата.

„Освен в инфраструктура, ще трябва да инвестира и в социални дейности, просвета, култура и спорт“, допълни той. Той се оплака, че отпуснатият бюджет на Шишманци за 2019 г. е в размер на 5 хил.лв. – колкото да се покрият с чакъл две улици.

Черпелийски пък смята, че най-важното за един кмет е да обръща внимание на хората. „Когато сложим вратовръзките, хората остават назад“, заключи кандидатът за кмет на Стряма.

Още не е решено кой ще води листата на АБВ и НДСВ с кандидати за общински съветници в Раковски.

Коалицията между АБВ и БСП в Асеновград пък се е разпаднала, след като вчера социалистите са решили да се явят самостоятелно. Досега двете партии управляваха заедно, а АБВ имаше свой зам.-кмет. Асеновград е една от най-големите общини в страната с червен кмет – Емил Караиванов.

Областният председател на АБВ Владимир Маринов съобщи, че преговорите с БСП за общ кандидат-кмет на Пловдив вървят трудно. По думите му соцпартията преговаря за граждански квоти в своята листа, което не устройва АБВ. Затова абевейците имат готовност да се явят самостоятелно на местния вот под тепетата.

Маринов се обяви и срещу лансираните в кампанията тези за присъединяването на общините „Родопи“ и „Марица“ към Пловдив. „Това е грозна спекулация. Сливането им няма да е полезно нито за Пловдив, нито за селските общини“, отсече той.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?