965

Зорница Атанасова: Държавата трябва да стимулира създаването и развитието на кооперативи

Зорница Атанасова е водач на листата на ПП „Български възход“ в 13 МИР Пазарджик.

- Г-жо Атанасова, Вие поведохте листата на кандидатите за народни представители в 13-ти избирателен район Пазарджик на ПП „Български възход“. Доколкото ми е известно, не сте жител на област Пазарджик. Какво Ви привлече в този район?

- На първо място хората. Потомци на родолюбиви българи, чиято саможертва славим и до днес. Величието на Родопите, плодородието на земята, изобилието на минерални извори в този край, винаги са ме карали да мисля, че природата не може случайно да е толкова щедра към жителите по тези места. През последния месец се срещам с хора от всякакви сфери на икономическия и обществен живот, с жители на градовете  и селата. Искреността, която усещам в разговорите ни, личните им позиции по наболелите теми на ежедневието ни, ми вдъхват увереност, че българина не се е предал и отстоява с възможните му средства правото си на по-висок стандарт на живот и достойно място в европейското семейство.

- Вие се кандидатирате да представлявате интересите на гражданите от област Пазарджик в Народното събрание. Какви приоритети сте си начертали?

- Възпитавана съм да вярвам в идеали и да защитавам каузи. Така уча и двете си дъщери. Моралът в отношенията между хората е в основата на ценностите за достигане на съвършенство в устройството на обществото. Длъжността „народен представител“ е дълг  и отговорност пред хиляди граждани, които 

очакват техният избраник да бъде проводник на обществените им интереси

в законодателната власт. Тук основна роля има убеждението на този избранник, с което влиза в политиката: да служи на собствените си интереси за лично облагодетелстване или да постигне по-висша цел и даде своя принос за просперитета на хората, които са му повярвали. Една от основните задачи на ПП „Български възход“ в следващото Народно събрание ще бъде прилагане на политики за преодоляване на социалното неравенство, стимулиране и защита на българското производство и ефективни мерки за минимизиране на спекулата.

- С какво управленската програма на ПП „Български възход“ е по-добра от останалите?

- По време на избори отвсякъде валят обещания и партийни програми, а когато кандидатите придобият статут на народни представители, повечето от тях забравят какво са обещавали. Аз предпочитам да изпълнявам задачи. В този смисъл предпочитам да говорим за хората, които този месец срещнах при обиколката на област Пазарджик, за проблемите които споделиха, а те са идентични с общата картина в страната ни. Още повече, че през годините на прехода станахме свидетели на унищожаването на цели сектори в селското стопанство, енергетиката, туризма. Населените места от област Пазарджик традиционно са една от водещите области в зеленчукопроизводство,  фермерство, туризъм. При разговоте ми с хотелиерите във Велинград те споделиха, че сектора не може да си възвърне загубите от пандемията още няколко години напред. Загубата на квалифицирания персонал, който по време на ковид кризата се е преориентирал в други сфери, за физическото си оцеляване, високата инфлация и спекулативното покачване на цените са основните проблеми пред туризма. Временната мярка на предходните правителства за намаляването ставката на ДДС на 9% за хотели и ресторанти, която ще важи до края на 2023 г. не е ефективна. С подкрепата на ПП „Български възход“ в 48-то НС ставката от 9% за книги, бебешки храни, вестници и списания стана постоянна. Диференцирани ставки на ДДС са належащи при лекарствата и стоките от първа необходимост. Ние от ПП „Български възход“ ще работим в тази посока.

- В селата на област Пазарджик основният поминък е зеленчукопроизводство и животновъдство. Вие казахте, че ще работите за стимулиране на българското производство и ограничаване на спекулата. Как предлагате да стане това?

- Преди няколко дни посетих ферма за едър добитък в с. Огняново, свинеферма в с. Карабунар, както и поизводители на зеленчуци в с. Драгор и с. Бошуля. На нивата в с. Драгор поговорих с зеленчукопроизводител, който сподели, че е кандидатствал няколко пъти с проекти пред Държавен фонд „Земеделие“ за закупуване на техника,  но безуспешно. По неговите думи само „приближени“ хора получавали финансиране. Поради липса на техника той беше наел работници, които ръчно засаждаха огромна нива със зеле. Включих се за малко в трудовия процес и така имах възможността да чуя гледната точка на трудовите хора. Общото им мнение е, че никой от политиците не се интересува има ли работа за хората, няма ли, как преживяват в райони, в които няма препитание, никой не прави нищо по въпроса с ниските изкупни цени на зеленчуците. За сравнение ми посочиха, че изкупната цена на 1кг. зеле е 0,30ст., а в големите вериги е 1,30лв.

Фермерът от с. Огняново не вижда перспектива в млекопроизводството, 

отново поради ниските изкупни цени на млякото и високите цени на фуража. Някой от колегите му търсят алтернатива и си организират собствена дистрибуция за продажба на дребно чрез машини за мляко. Този подход е приложим за по-малки ферми, но е трудно осъществим и несигурен. 

За да спасим българското земеделие и животновъдство, държавата трябва да вземе спешни мерки за регулиране на пазара в условия на пазарна икономика. Държавата трябва да въведе работещи механизми за стимулиране създаването и развитието на кооперативи, по модела на добрите практики на Италия и Гърция. Някои сдружения от производители правят опити в тази насока, но те са половинчати, защото членовете на тези сдружения нямат подкрепата и сигурността от страна на държавата, че при лош мениджмънд няма да загубят стопанствата си. За да се наложи една добра практика в подобен сектор като земеделие и животновъдство е необходимо държавата да инвестира в пилотни проекти, в които да се включат членове от тези сдружения, да им се осигури експертна помощ и обучение. С прилагането на наученото в практическото изпълнение на пилотния проект, участниците ще придобият увереност и опит, ще осъзнаят ролята на експертизата и смисъла на сдружаването. Колкото по-голямо производство е обединено в сдружение- кооператив, толкова по-голяма тежест има в определянето на изкупната цена на продукта. При комулиране на добра печалба кооператива има възможност да инвестира в собствено преработващо предприятие и да увеличи доходите си. Това е една от мерките за стимулиране на българското производство и ограничаване на спекулата.

- За финал на нашето интервю, бихте ли казали защо хората да гласуват за ПП „Български възход“?

- Бих искала специално да благодаря на председателя на партия „Български възход“ генерал Стефан Янев за смелостта му да се изправи срещу една система, която е непробиваема до сега. Неговият професионализъм, уравновесеност и далновидност  ни помагат много. Ние сме екип, който работи само и единствено в името на националните интереси на България. Щастлива съм, че по време на посещението си в Пазарджик имахме възможност да запознаем генерал Янев с хората, които ни подкрепят, с хората, с които работим заедно в името на това нашата родина да бъде икономически стабилна, нашите родители и децата ни да живеят спокойно и щастливо тук.

Принципите и целите, които ни събраха с останалите колеги в този политически проект, са основани на идеология, изразяваща интересите на българското общество и отстояване на демократичните и общочовешки ценности. Политическите възгледи на ген. Стефан Янев за държавно управление, чиято висша цел е просперитета на българската нация, мисля, че е достатъчна причина хората да подкрепят кондидатите на ПП “Български възход“ на 02 Април 2023 г.  с номер 15 в интегралната бюлетина.

С разум за България!

Купуването и продаването на гласове и престъпление!

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Мелее колко голям професионалист

Мелее колко голям професионалист

30.03.2023 | 21:43

Военен дето бяга от войната. Айде ходжум! Аман от политически ембриони!

Отговори
1 0
ТИЯ ПОСТАНОВКИ

ТИЯ ПОСТАНОВКИ

30.03.2023 | 16:14

С МЕСО ОТ СОБСТВЕНА ФЕРМА У РУСЕ СА ЗА НЕЛЕГАЛНИЯ ВНОС НА ЕВТИНО РУМЪНСКО МЕСО. ЩОТО ТАМ ИМАТ И ЕВТИНИ ФУРАЖИ :) КАТО ЕВТИНОТО МЕСО ОТ БЛАГОЕВГРАД/СЪРБИЯ :)

Отговори
1 0
НА ДИМИТЪР ПЕТКОВ

НА ДИМИТЪР ПЕТКОВ

30.03.2023 | 16:12

ЕДИНСТВЕНОТО НАМАЛЕНО Е ПОЧЕРНЕЛИТЕ БАНАНИ. ТРАЙНО СА НАМАЛЕНИ С 20СТ. :) А НА ЦАР СИМЕОН ДО МЕСАРНИЦАТА С БЪЛГАРСКО МЕСО ОТ РУСЕ, АМА ВНЕСЕНО ОТ РУМЪНИЯ, ПА ГИ ПРОДАВАТ И ВЕЧЕ РАЗКАПАНИ БАНАНИТЕ :) ПИЙ ЙОД СУТРИН И ШЕ ТИ МИНЕ!

Отговори
0 0
БЪЛГАРИНА ГЯУР

БЪЛГАРИНА ГЯУР

30.03.2023 | 16:08

ПРИ СОЦИАЛИЗМА, КАТО СВЪРШЕШЕ ПАЗАРА ЖЕНСКИ, ДИМИТЪР ПЕТКОВ, ХВАНЕ ТА НАТЪПЧЕ ОСТАНАЛИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТЗАД В КОФИТЕ ЗАД СЕРГИИТЕ! ВСЕКИ ДЕН МИНАВАХ ПРЕЗ ДИМИТЪР ПЕТКОВ ЗА УЧИЛИЩЕ ТА СЪМ ГО ВИДЕЛ ЩО ЗА ГАДНА СГАН СТЕ! И СЕГА ДА СИ ВИДЕЛА НА НЕКОЙ ПАЗАР ВЕЧЕР ДА ТИ НАМЯЛЯТ НЕЩО? ПО-ДОБРЕ В КОФИТЕ! ТОВА СТЕ ВИЕ ГЯУРИ, ГАДНИ ИЗРОДИ, КОИТО ЩЕ ЗА К ОЛЯ ДОРИ И САМО ЗА КЕФ!

Отговори
0 0
БЪЛГАРИНА ГЯУР

БЪЛГАРИНА ГЯУР

30.03.2023 | 16:02

Е ЖИВОТНО СЪС СЪВСЕМ ПРИМИТИВНА ДУША! РАЗБИРА СЕ САМО ОТ МНОГО И ТО ЯК БОЙ! КАТО ПРИ КОЛЕКТИВИЗАЦИЯТА :)

Отговори
0 0
КООПЕРАЦИЯ

КООПЕРАЦИЯ

30.03.2023 | 16:00

С ПОБЕСНЕЛИ ОТ АЛЧНОСТ И ЖИВОТИНЩИНА АРЕНДАТОРИ НЕ СТАВА! ПОМИСЛИ И ВЪРХУ ДУМАТА ЧОВЕЩИНА! ЗА КАКВО ИМ Е ТАЯ ДУМА НА ЧОВЕЦИ :)

Отговори
0 0
КАЗАХ!

КАЗАХ!

30.03.2023 | 15:57

КНИЖКИ ДА ЧЕТЕТЕ И ЙОД ДА ПИЕТЕ СУТРИН С КАФЕТО!

Отговори
0 0
КООПЕРАТИВ

КООПЕРАТИВ

30.03.2023 | 15:54

ПРИ ГЕРАЦИТЕ?! ДА НЕ СИ ИЗВЪНЗЕМНА? :)

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?