Следвайте ни

Зоозащитници искат да осиновят питбула, убил дете

Днес са допуснати да го видят и нахранят, чакат да мине карантинният срок от 14 дни

viber icon

Защитници на животните са готови да осиновят потбула, който преди дни нахапа до смърт 3-годишно момченце, съобщиха от организацията PAW-Pazardjik Animal Welfare чрез страницата си в социалните мрежи.

Днес доброволци дори са допуснати до кучето, за да го видят, да се убедят, че не е пребито, да го нахранят. До срещата на място се е стигнало след дълги и невероятно настоятелни разговори с полицията, прокуратурата и Областната дирекция по храните.

Денонощно звънят различни хора на колегите, включително и от чужбина, коментира говорителят на местната дирекция на полицията Мирослав Стоянов. Някои ни винят, че не ги допускаме до животното, други се обаждат, за да подсетят да отидем да го видим, да му оставим храна, да следим да не бъде пребито. 

Служебните пощи на трите ведомства биват заливани от писма с искане питбулът да не бъде умъртвен. Любителите на животни са били успокоени от шефа на дирекцията по храните, че това няма да се случи, ако четириногото се окаже здраво.

В момента то е под 14-дневна карантина и до пълното изключване на вероятността за бяс е забранено да бъде извеждано където и да било. Ветеринари ще го наблюдават през това време дали няма да прояви признаци на бяс. Ако това се случи, евтаназията е неизбежна.

За да бъде разрешено осиновяване на кучето, трябва да се изчака и експертната оценка на експерти по поведенчески проблеми при кучетата, става ясно още от публикациите на природозащитници.

Те настояват за сурово наказание на собствениците на питбула за проявеното нехуманно отношение, за кето смятат, че е довело до трагедията – кучето е недохранено, никога не е преглеждано от ветеринар, не е гледано добре, държано е само на верига.

Снимка - БНТ.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?