Следвайте ни

Зоната на здравето - с ново лице след 46 години

viber icon

От днес Зоната на здравето е отново онзи многофункционален спортен комплекс, познат на пазарджиклии от 70-те и 80-те години на миналия век. 

Той бе разграбен и напълно опустошен в зората на демокрацията. Сръчни и прибрани хора се възползваха от максимата, че "държавата е лош стопанин" и в продължение на няколко години "обезкостиха" цялата спортна база, направена през 1976-та с труда и самооблагането на нашите дядовци и баби. 

Теренът се превърна в картофена нива, от дървените скамейки на трибуните край южния бряг на река Марица не остана и помен. Пожар изпепели ситуирания в близост до плажа Музей на работническия спорт, на етапи бе разграбена и външната съблекалня, а многофункционалната спортна база бавно и методично бе окрадена за да стане накрая тотална руйна. 

Времето заличи игрищата за хандбал, волейбол и баскетбол, които бяха превзети от храсти и висока тревна растителност, оградата бе отмъкната. Същата участ сполетя и прожекторите за електрическото осветление.

След като държавния имот бе деактуван в полза на Общината преди около 10 години, на мястото на едновремешния шамотен тенис корт, известен като „клетката” бе изграден терен с изкуствена настилка и осветление, който за времето си бе най-добрият в града. Към него бе направена и съблекалня.

През месец февруари тази година екипът на кмета Тодор Попов взе решение за пълна реконструкция на общинския имот, а тласък за това даде и новоизградения вече пешеходен мост между Острова и Зоната на здравето.    

Така след куп строително-ремонтни дейности, извършени през пролетта и лятото на тази година някогашният работнически спортен комплекс, който до 1990 г. носеше името на партизанинът Сотир Сотиров - Сотката отново ще стане притегателно място за любителите на аматьорския спорт.

Футболното игрище е изцяло реновирано - с модерна поливна система и подменена тревна настилка. Поставени са нови 7-метрови врати, каквито през последните 15 години липсваха.

На трибуните има нови пластмасови седалки, пистата е обновена. 

На територията на комплекса са изградени игрища за баскетбол и волейбол. На мястото на някогашната външна съблекалня вече има тенис хард корт. 

За малчуганите е направен кът с катерушки и люлки, има и фитнес на открито. 

Както вече писахме обновено беше и игрището с изкуствена настилка. 

Ансамбълът на спортния комплекс ще бъде тотално завършен след ремонта на залата към Зоната на здравето, който се очаква да стане факт през следващото лято. 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?