32

Знамето на Карабунар ще се развее над Антарктида

Знамето на Карабунар ще се развее над Антарктида. Това съобщи кметът на селото Иван Каменарски.
На среща в Националния център за полярни изследвания (НЦПИ) към Софийския университет, Каменарски е връчил знамето на Карабунар на доц. д-р Любомир Кендеров, който е участник в 31-та българска национална експедиция към Антарктида и е от стар карабунарски род. Той е участвал и в 27-ма и 28-ма български експедиции, както и в 4-та турска полярна експедиция. В момента е Заместник декан в Биологически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, а по професия е хидробиолог. Заминава за Антарктика за участие в научен проект, посветен на морските дънни организми. Това се случи в присъствието на ръководителя на експедицията - професор Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години, директор на НЦПИ и председател на Български антарктически институт.
На срещата кметът се е запознал и с коменданта на Българската полярна база, намираща се на о-в Ливингстън г-н Драгомир Матеев, който е и ръководител на научната и логистична дейност в Антарктика.
От името на жителите на Карабунар и от свое име връчих плакет на Любомир Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и пожелах попътен вятър и успех на цялата експедицията - допълни Каменарски. - В разговор с професор Пимпирев се разбрахме, Карабунар да стане официален доставчик на червено вино за следващата експедиция, като той ме упълномощи да предприема действия за осъществяване на инициативата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?