32
Следвайте ни

Знаме със самодивско биле развяват за празници в пазарджишко село

viber icon

Знаме с целебното растение росен, наричано още самодивско биле, е един от символите на селото, носещо името й. Байрякът се развява начело на хорото на площада, редом с националния трибагреник, който присъства и в знамето на Росен. Наскоро от кметството дори поръчали ново, което се пази в читалището в очакване на по-добри времена, когато народът ще може пак да празнува заедно на площада.
Самодивското биле е част и от входните табели на Росен. Те също били специална поръчка, по оригинален проект, така че всеки влизащ в селото да види една от неговите емблеми.

Росенът е многогодишно растение, за което се носят интересни легенди. Някои разказват, че цъфти само на Спасовден. На този празник някога е бил съборът на селото, сега изместен на Цветница, тъй като тя е винаги в почивен ден. Но на Спасовден се спазва обичаят да се прави курбан за здраве.

Според едно предание, именно за това растение става дума в Стария завет на Библията. Наречено е още "горящ храст", "горяща къпина", "храстът на Мойсей". В неговите пламъци Бог Йехова се явил на Мойсей, близо до планината Хорив в Синайската пустиня. Когато Мойсей се приближил до храста, за да погледне откъде идва огънят и как гори, а не изгаря, Бог го повикал от горящия храст, призовавайки го да изведе израилтяните от Египет и да го поведе към Обетованата земя. И днес по тези места в Синайската пустиня растат огромни храсталаци с росен. Смята се, че цветовете отделят голямо количество етерично масло, което така насища въздуха, че ако в горещ, слънчев ден се поднесе запалена клечка кибрит към растението, въздухът около него може да избухне в синьо-червен пламък и се отделя черен дим. Може дори да се самозапали, при това без да пострада.


Като целебна трева росенът се прилага при простуда, ревматизъм, глисти, някои гинекологични проблеми, епилепсия, подагра, пясък в бъбреците, възпаление на бъбречното легенче, външно - при екземи, косопад и др. Важно е да се знае обаче, че билката е и токсична и трябва да се прилага само под наблюдение на специалисти.
Етеричното масло, добивано от растението, се използва за козметични цели. Росенът е медоносно растение и се препоръчва за засаждане в и около пчелини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?