Следвайте ни

Знаете ли кои бележити българи са учили в лицея "Галатасарай"?

viber icon

Кои са бележитити българи, учили в лицея "Галатасарай"? Имало ли е сред тях наши земляци или хора, свързани с родния ни край? На тези въпроси ще се опитат да отговорят организаторите на изложба по темата, която предстои на 22 септември в кафе-клуб "Читалнята" във Велинград. Откриването е от 17,00 часа.

 

Ето какво гласи анонсът за културното събитие:

Идеята за проекта „Бележити българи, обучавани в лицея „Галатасарай” възниква в архивите на университета „Галатасарай“ в Истанбул, при събиране на данни по повод 150- годишнината на учебното заведение през 2018 г.
От архивните документи става ясно, че едни от първите ученици на лицея „Галатасарай“ са българи от Пловдив и околностите му. По-късно се откриват данни и за ученици от всички краища на България, като списъкът включва български възрожденски деятели – държавници, дипломати, писатели, преводачи, хора на изкуствата и науките. Много от училите и дипломирани българи в престижния лицей са известни личности от българската история. Юбилейната книга, издадена през 1918 г. за лицея, по случай 50-та му годишнина, дава първата кратка информация за завършилите ученици, някои от които са заемали важни длъжности в дипломацията, армията, образованието и науката. Малко известен е фактът, че първият футболен отбор „Галатасарай“ е сформиран от българина Благой Балъкчиев през 1905 г. /ученик по това време в лицея/ и е съставен изцяло от българи. Футболистите от ФК „Галатасарай” след завършването си основават в София първия български футболен клуб „ФК 13“, който е предшественик на футболен клуб „Левски“.
*************************
*Училището „Галатасарай“ е създадено през 1481 година по искане на султан Баязид II, с цел да повиши нивото на образование на възможно повече младежи, без значение от тяхната религия и произход. Това е второто най-старо средно училище в Турция и втората най-стара турска образователна институция след Истанбулския университет, създаден през 1453 г. 

Идеята за проекта „Бележити българи, обучавани в лицея Галатасарай” е на:
Изедин Чалишлар - автор и преподавател в Университет „Галатасарай”, Истанбул
д-р Георги Иванов - Жорж Трак, управител на Тракарт
Институционален партньор:
Културен департамент на Университет „Галатасарай”
Съвет за сътрудничество в Университет „Галатасарай”
Изследователски екип в Пловдив:
инж. Димитрина Кузманова
инж. Добринка Петкова
Доц. д-р Надежда Кузманова
Гергана Филева

Изследователски екип в Истанбул:
Нафиз Акшехирлиоглу
проф. д-р Таркан Окчуоглу

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?