102

"Зимните вечери" започнаха с рапсодия "Вардар"

С уникален концерт в пазарджишката зала „Маестро Георги Атанасов“ започна 48-то издание на фестивала за класическа музика „Зимни музикални вечери“. За първи път от две години насам форумът се провежда в нормална обстановка, а желаещите да присъстват на откриването не криеха нетърпението си музиката да зазвучи час по-скоро.
Програмата от първата вечер стартира с изпълнение на рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров“. Създаденото преди 101 години в Берлин произведение продължава да вълнува и с право е избрано за емблема на пазарджишкия фестивал, отбелязаха ценители на това изкуство. След това в продължение на един час, под палката на маестро Григор Паликаров звуча безупречното изпълнение на Симфония № 2 ми минор, op. 27 от Сергей Рахманинов.

Тазгодишното издание на фестивала е посветено на 150-годишнината от рождението му. Преди началото на „Зимни музикални вечери“ бе открита и съпътстваща изложба, посветена на историята на пазарджишкия Симфоничен оркестър. Тя е експонирана във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“ и проследява развитието на оркестъра, диригентите и солистите, които са работили в него и с него.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?