32
Следвайте ни

Земетръси притесниха велинградчани и тази нощ

viber icon

Нови земетресения са разтревожили жители на Велинград тази нощ. Трусове са били усетени около полунощ, около 4 часа, както и рано сутринта, твърдят местни жители. По думите им, трусовете не били леки, а през около час се чувало бучене.
"Страшно беше!" - коментират изплашени хора.
Имало е земетръси в този район през нощта, потвърди наша справка с Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Три са регистрираните през нощта, като магнитудът им е бил от 2 до 2,6, а други две са станали вчера малко след най-силното, засечено в 12,02 часа, като и двете са били с магнитуд 2,5.
Разлюляването на земята припомни на по-възрастните жители на Велинград кошмара, който са преживели при Велинградското земетресение от 1977 година. То връхлита града в 4,23 часа на 3 ноември. В различните квартали на Велинград магнитудът е различен – от 5-а до 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, сочи справка в Уикипедия
Множество тухлени постройки, изградени върху алувиалните наслаги по протежение на Чепинска река, са напукани или разрушени. Овлажнените алувиални наслаги са причина за увеличаване на сеизмичния ефект в Костандово, Дорково, Варвара, Семчиново и други селища. Необитаеми остават 375 къщи в района, а 280 са обявени като опасни за обитаване. Има щети по 14 производствени предприятия и 157 обществени сгради. Засегнати са железопътните гари Долене, Костандово и Цепина по теснолинейката Септември – Добринище. В продължение на 5 месеца са регистрирани над 500 земетресения с различен интензитет. След земетресението се наблюдават съществени нарушения в режима и състава на термалните води. Има и срутвания на скални блокове с неголеми обеми в долината на река Луковица.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?