32

Земеделци от Пазарджишко отново излязоха на протест

Зърнопроизводители от Пазарджишко отново излязоха на протест. Към тях се присъединиха животновъди от областта и производители на оранжерийна продукция.

Днес те блокираха с техника подхода от Пазарджик към автомагистрала "Тракия" между селата Гелеменово и Сарая. Протестът не затрудни трафика, тъй като бяха създадени два обходни маршрута от и към магистралата.

Целта ни е да покажем, че съществуваме, управляващите да ни забележат и да знаят, че ние сме сериозни в нашите искания, коментира за БТА Иван Кабуров, оранжериен производител от с. Мало Конаре. Ние от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция подкрепяме протеста, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара, в която и нашата организация членува, заяви Кабуров. По думите му има положителни индикации в диалога с правителство и макар че преговорите не са задоволителни, се върви към по-умерени реакции към предложенията, които са направени от земеделците. 

Според Иван Кабуров българският земеделски производител е проводник на европейските средства, които достигат до собствениците на земеделска земя. Получавайки рента, голяма част от хората се препитават от нея, допълни той.

Кабуров подчерта, че пазарджишките производители не подкрепят искането за оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. "Министър Вътев е човек от бранша на производителите, знае трудностите и проблемите ни и има правилните предложения към финансовото министерство, но не получава подкрепа", каза още производителят. Той припомни, че заради "зелената" сделка и войната в Украйна многократно е завишила себестойността на продукцията, което води до големи загуби.

Протестът ни е мирен.Той няма за цел да блокира работата и движението на хората и да всяваме напрежение, но ще продължи до удовлетворяване на исканията ни, обясни още Кабуров.

Утре производителите отново ще блокират пътя между двете села, като протестът ще бъде удължен с един час - от 10:00 до 14:00 часа.

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 4 оценки
2/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Янко

Янко

07.02.2024 | 15:47

Искате помощи, а се подигравате с хората, плащайки им рента по 30 лева на декар , а мизерници мръсни? Като ви преведат милионите, ще увеличите ли рентата от 30 на 50 лева, а кал мръсна? Брадясали, освинени, нагли, миризливи селски бекове...Жандармерия с водно оръдие имсълзотворен газ за вас. Арест и глоба! Да ви дойде акълът в дебелите мазни свински глави.

Отговори
18 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?