Следвайте ни

Земеделци: Осигуровките от еднодневните договори потъват в бездънна каса

viber icon

Над 50 земеделци от областта се събраха на централния площад в Пазарджик на пореден протест срещу еднодневните трудови договори.

Тук сме, за да заявим за пореден път нашите искания и да декларираме нашето несъгласие с безумията на управляващите. Нещата излизат извън контрол и с новия Кодекс на труда те обричат българското село и българския земеделски производител на унищожение. Трябва да заявим, че ние ще окажем достатъчно силна съпротива, ще бъдем тук, за да искаме това, което трябва да бъде направено, каза организаторът на протеста Стоян Кузев.

Той припомни, че в предишния парламент, след дискусии, са стигнали до заключението, че това безумие не трябва да бъде вкарано в действие. Така каза и премиерът Бойко Борисов, но това не се случи.

За всеки непопълнен договор през миналия земеделски сезон всеки производител в областта бе глобен с по 1500 лева. Убийците не се глобяват така, те се пускат под гаранция, каза пред протестиращите Кузев

Всички сме убедени, че тези еднодневни трудови договори не могат да работят така, надяваме се и управляващите да го проумеят. Ние не сме против да плащаме осигуровки на работниците, тъй като сме работодатели, но те трябва да са съобразени с размера на заплащането, което получават. Защо ние да плащаме цялата осигуровка и авансово да ги плащаме. Кой друг прави това нещо?, попитаха земеделците, събрали се на площада.

На мястото на протеста бяха прочетени предложения, изпратени до Министерството на земеделието, Министерството на труда и социалната политика, до социалната комисия и комисията по земеделие в Народното събрание, а също и до омбудсмана Мая Манолова.

Сред тези предложения са: да не се иска трудов договор на хора, които работят за своето семейство, на своята нива и да се определи и въведе норматив за обработка на един декар.

Плащането на еднодневните трудови договори да става месечно, а отчитането да е задължително с дневници, които да са под контрола на Инспекцията по труда. Има механизми, по които тези неща могат да се контролират и регулират, заяви Стоян Кузев.

Друго от предложенията е да се въведе почасова работа, защото някои от тези хора работят в един ден на две места и трябва да им се пускат два договора. По-важното е, че тези осигуровки не отиват по партидата на това лице, а в някаква бездънна каса и на човека не му се води трудов стаж, напомниха протестиращите.

Не на последно място те искат да се отмени изискването за платени курсове за растителна защита, защото всички ние ползваме консултации на работещите в аптеките за растителна защита.

Това са основните предложения, които сега отправяме към управляващите в България и разчитаме задължително на тяхната компетентност, за да могат те да вникнат в проблема и тези предложения да бъдат вкарани в новия законопроект, допълни също Стоян Кузев. На площада бе прочетена и приета протестна декларация, в която се съдържат същите искания. /Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?