32

Здравни експерти припомниха на ученици опасностите от наркотиците

РЗИ Пазарджик отбеляза Световния ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика съвместно с НЧ „Никола Й. Вапцаров-1897“ и СУ „Д-р Петър Берон“ – град Пазарджик. На ученици от 9 и 11 класове бе представен филмът „Екстази“ изготвен от Министерство на здравеопазването по проект „Информирани и здрави“. След прожекцията на филма инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ проведоха дискусия с учениците свързана с различните видове наркотични вещества, вредното им въздействие върху организма на човек, създаването на зависимост, поведението на наркозависимите лица. Тийнеджърите изказаха интересни мнения, дискутираха поведението на отделните герои от филма и техните постъпки. В края на срещата учениците участваха в  демонстрация с алко-наркоочила.

**************

          26 юни е денят, в който всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е обявена за Световен  ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика от Общото събрание на ООН през 1987 г.

Статистиката показва, че алкохолът и наркотиците са достъпни за децата и младежите на все по-ранна възраст. Затова специалистите препоръчват да говорим с тях за опасностите, които крие употребата им, за въздействието на психотропните вещества върху мозъка и последствията от това: психическа зависимост, депресия, параноя, агресивно поведение, затруднения с паметта, отключване на психични заболявания.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето, сред които  увреждания на жизнено важни органи и системи, заразяване с инфекции и силна физическа зависимост.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Minko GEIO

Minko GEIO

25.06.2022 | 18:26

tia gi znam kakvi narkomanki sa

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?