Затворници рисуват и пекат кафе срещу насилието над жени

По амбициозен проект за 3,5 милиона лева отварят арт център, фурна за здравословни печива и образователен център

Мащабен проект ще насочи обитателите на Пазарджишкия затвор да се занимават със смислени неща, да са полезни, да учат занаят, да правят изкуство и дори да помагат в борбата срещу насилието над жени. Идеята е на пазарджиклията Илиян Кузманов, който не за пръв път реализира социални инициативи чрез фондацията си "Арт Ангел". 

 

Проектът има принципно одобрение от ръководството на затвора, изчаква се окончателен отговор и от Държавното предприятие "Затворно дело", разказа пред "Марица" Кузманов. Общата стойност е 3,5 милиона лева, от които 1,5 милиона ще дойдат в Пазарджик. Артцентър със сцена за театър, рисуване и музика е едно от нещата, които ще бъдат създадени с тях. Очаква се да излезе и албум на затворническа рокбанда. Освен това ще бъде разкрита фурна за хляб и сладкиши, друга - за печене на кафе, а с печалбата от тях ще бъдат подпомагани жени - жертви на насилие, а за работата с тях ще помага Асоциация "Анимус". На същия принцип в различните дейности ще се включват с експерти и други доказали се НПО-та.

Целта е да се създаде социален бизнес - самофинансиращи се социални услуги. Кузманов, който наскоро се върна в родината от Англия, казва, че там едно от най-продаваните кафета е печено в затвор. Не по-маловажно е обаче лишените от свобода да получат подкрепа, а не само наказание. Да бъдат насочени в правия път и да им се даде шанс да бъдат почтени хора. В пекарните те ще учат занаят, за който могат да вземат сертификат и да се реализират с него след излизането си навън. Сами ще си произвеждат хляб, обогатен с витамини, минерали и пробиотици, а балансираната диета ще понижи нивото на стрес и агресия, ще помогне за превенция и на други болести. Помислено е и за духовната храна - в затвора ще бъде разкрит и образователен център.

"Желанието ни е лишените от свобода да се върнат обратно в обществото поправени и осъзнали грешките си, а не като закоравели и мразещи всичко индивиди", казва Кузманов.

За жертви на насилие ще се изградят преходни жилища, където да им бъде даден шанс да се квалифицират, да разработят свой бизнес, да са независими. Формулата ще бъде приложена и за жени с лидерски качества от малцинствата, които да започнат социално предприемачество. В читалище "Пробуда" в ромския квартал "Изток" пък ще бъде разкрит още един образователен център по математика и програмиране. Млади и талантливи творци пък ще бъдат подкрепени да покажат изкуството си пред масовата публика. 

Мнение: Ако всеки направи по нещо, няма да има нужда от протести

Българинът има грешната нагласа винаги да чака някой друг да го оправи, а невинаги се замисля, че и сам може да опита. Така смята Илиян Кузманов, автор на нестандартния проект за артцентър и пекарни в затвора. Даже хора, които се връщат от чужбина, очакват някой нещо да направи за тях, настояват, протестират. А ако всеки направи по нещо, макар и малко, всички заедно можем да превърнем родината си в много по-добро място за живеене, няма да има нужда от протести. Бил съм и в Англия, преди това - и в Канада. Започвал съм от нулата, реализирал съм социален бизнес с 3 милиона оборот, така че от собствен опит казвам: не е невъзможно. Само трябва всеки да промени по нещо, което не му харесва или му се струва нередно, ще срещне неочаквано много съмишленици. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?