Следвайте ни

Затвор до 5 г. и глоба до 30 000 лв. грозят виновника за замърсяването на Марица

МВР и прокурори влязоха във фирмата, смятана за източник на разлива, избил хиляди риби в реката

viber icon

Между 1 и 5 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 30 000 лева грозят виновника за днешното замърсяване на Марица, при което загинаха хиляди риби. Това коментира окръжният прокурор Васил Малинов, като уточни, че по случая е образувано досъдебно производство.

Малинов допълни, че в Пазарджишщко са проверени няколко фирми, но съмненията падат върху една от тях. В базата й в промишлената зона на града в момента текът проверки на екоексперти, съвместно с полицията и прокуратурата. 

Сигналът, че във водите на реката са изплували мъртви риби, е подаден днес около 10,30 часа на тел. 112, обясни директорът на РИОСВ Костадин Гешев. Веднага е сформиран екип от служители на екоинспекцията, Изпълнителната агенция по околна среда и Басейнова дирекция-Пловдив. На място е установено, че от колектора на предприятие се излива течност, довела до замътване на водата в Марица. Не може да се каже с категоричност дали то и дали тази фирма са причината за измирането на рибата, каза Гешев. Взети са проби за изследване, но до излизане на резултатите и той, и прокурор Малинов отказват да посочат името на фирмата.

По-рано днес БНР съобщи, че източник на замърсяването е пазарджишката база на „Екоинвест“, чието седалище на управление е в Пловдив. А рибите са измрели заради изпускане в реката на т.нар. „мленки“ от пластмаса. Дружеството се занимава с преработка на пластмасови отпадъци в гранули за последващи производства.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?