Следвайте ни

Затягат мерките заради скока на заразените с COVID-19 (ВИДЕО)

viber icon

Направихме задълбочен анализ на седмична основа, който показа увеличение на новозаразените с COVID-19 и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Novini.bg.

Това ни дава основание, без да въвеждаме нови тежки мерки, да се обърнем към българските граждани и да поискаме по-стриктно спазване на действащите мерки. Договорихме се да предприемем следните мерки от утре - мероприятията на закрито да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски или други предпазни средства. Това се отнася както за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания, заяви Ананиев.

В магазин, мол – да се спазва физическата дистанция от 1,5 метра и задължително да се носи маска. Персоналът в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките, поясни здравният министър.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50%, т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани, увери министърът.

Накрая обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната, допълни още здравният министър.
 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов свика работна среща в Министерския съвет във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Ситуацията е сложна – за щастие не чак толкова много, но е достатъчно притеснителна бройката на увеличените случаи в последно време. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По време на брифинга се разбра, че Пазарджишко остава сред активните огнища на новия коронавирус.

Доста се дискутира по въпроса на какво се дължат тези увеличения. Втора вълна ли е това или просто увеличение на случаите на база на поведението на хората. Аз по-скоро смятам, че е второто. Дотук говорихме за трите "Д"-та – дистанция, дезинфекция и дисциплина. Към тях сега добавяме и едно "К" – контрол. Защото не можем да разчитаме вече на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така. Една част продължават да спазват мерките. Но немалка е частта, които решиха, че всичко е окей, обясни доц. Кунчев.

,,И за да не бъдем обвинявани, че правим подборен контрол, решението на здравния министър и столичното РЗИ е да бъдат съставени актове на ГЕРБ и БСП в размер на 3000 лева заради политически събирания. Същият акт ще отнесе и Националният стадион "Васил Левски'', посочи още той.

Всяко събиране на много хора на едно място без предпазни мерки крие голям риск, без значение дали става дума за студенти, политическо събиране, мач... всички мерки са важни. Вирусът не се търкаля по улиците на България и пръскането на тонове дезинфектанти не е сред основните неща. Вирусът е в нашия нос и гърло, отбеляза още доц. Кунчев.

,,Има една моя прогноза, която не се сбъдна – вирусът продължава да не се държи като нормален респираторен вирус, тъй като той не се самоограничи с настъпването на лятото, както очаквах'', призна здравният инспектор.

Представителят на Националния оперативен щаб коментира и положителния случай на COVID-19 на тенисиста Григор Димитров.

Григор Димитров е 38-ият случай в Хасково. Вярно е, че заради голямата си популярност направи доста срещи с фенове за снимки и автографи, обаче повече ме притесняват контактите му с кмета и медиите. Всички журналисти, които са имали контакт с него, са под карантина и ще бъдат изследвани. Казват, че не им харесва да стоят под карантина, но това е положението, заяви доц. Кунчев.

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?