32

Защо Конституцията е основният закон на страната ни?

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в Административен съд - Пазарджик

На 1-ви юни - Международния ден на детето, учениците от IХв клас, специалност „Съдебна администрация“ на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик гостуваха на Административен съд -  Пазарджик и разсъждаваха върху въпроса „Защо Конституцията е основният закон на страната ни?“. Лектори на днешната среща бяха и. ф. председател на съда – Десислава Кривиралчева и съдия Георги Видев.

За по-доброто разбиране на темата съдия Георги Видев направи кратък преглед на българската конституционна история и на основните начала в действащата Конституцията на Република България. 

Лекторите запознаха учениците с основните права и задължения на гражданите. Акцент бе поставен върху правата на личността, нейното достойнство и сигурност, издигнати като върховен принцип в Конституцията, както и на залегналите в нея общочовешки ценности - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Съдия Кривиралчева провокира мисленето на учениците с казус, свързан с придобиването на българско гражданство. 

Учениците разбраха, че освен в националното ни законодателство, правата ни като граждани на страна членка на Европейския съюз са регламентирани в Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз. Съдия Видев разказа на учениците къде и по какъв начин могат да защитят правата си, включително и пред Европейския съд по правата на човека в гр. Страсбург. 

 

И.Ф. ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - 

ПАЗАРДЖИК:     

(ДЕСИСЛАВА КРИВИРАЛЧЕВА)

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?