Следвайте ни

Засадиха албиция, липа и гръцка ела в чест на Седмицата на гората

viber icon

Горски служители направиха символично залесяване в двора на Регионалната дирекция по горите (РДГ) по повод Седмицата на гората, която официално бе открита за региона вчера. Сред зеленината бяха засадени фиданки от видовете липа, гръцка ела и албиция, с което беше дадено началото на поредица от предстоящи иинициативи, целящи да повишат обществената ангажираност към опазването на горите.

"Тази година отбелязваме нашия професионален празник - Седмица на гората, за 95 път и той е под мотото ”История и традиции в грижата за бъдещето на гората” – 140 години централна горска служба, каза по този повод директорът на РДГ инж. Ангел Кузманов. Първото честване на седмицата на гората се провежда през 1925 г., като първият организиран Празник на залесяването е на 12 април 1925 г. и е резултат от разбирателството между две министерства - на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти, които със съответните окръжни дават указания за провеждането му. До ден днешен остава традицията".

Заради пролетната ваканция Седмицата на гората тази година е започнала на практика от края на март, съобщи още инж. Кузманов. В училищата "Св. Климент Охридски" и "Любен Каравелов" в Пазарджик е реализиранаа инициативата "Лесовъд за един ден", като деца от 4. клас са засадили с помощ и напътствия от специалисти фиданки в школските дворове.

В Гимназията по горско стопанство във Велинград също е проведено залесяване съвместно с горски инспектори, както и ролеви игри на тема „Как да опазим гората”.

Вчера служителите от дирекцията по горите гостуваха на Дома за възрастни хора във Велинград, разказаха им за развитието на горското дело в страната, след което засадиха фиданки в двора на дома.

Днес мероприятията продължават със залесяване в вора на болницата във Велинград, а в детската градина в квартал "Чепино" ще има занимания по Горска педагогика, децата ще отговарят на въпроса „Защо ни е необходима гората” и отново ще съдействаме за засаждането на фиданки в двора на .детското заведение.

В териториалния обхват на РДГ – Пазарджик има 9 държавни горски и 3 държавни ловни стопанства, учебно опитно горско стопанство „Юндола” и 12 общини.

РДГ Пазарджик чрез териториалните си поделения стопанисва и охранява горския фонд, дивеча и рибата на територията на Пазарджишка област. Същите обхващат голяма част от Западни Родопи, североизточните склонове на Рила, западна Средна гора и Горно-тракийската низина. Изградените язовири: „Батак", „Голям Беглик", „Широка поляна" в Родопите; яз. „Белмекен" в Рила и яз. „Тополница" в Средна гора, както и протичащите през територията реки Марица, Тополница, Луда Яна, Чепинска река, Стара река, река Доспатска и множество малки рекички разнообразяват ландшафта. 

Общата площ на горските територии на РДГ Пазарджик е 260 712 ха, което е 58 % от общата площ на областта.

Природните дадености и разнообразният релеф са предпоставка за разпространението на елитни популации от мечка, благороден елен, елен лопатар, муфлон, сърна, дива коза, дива свиня, вълк, глухар и др. Всички те са с промишлени запаси и ежегодно се обстрелват екземпляри с високи трофейни качества.

 Също така на територията на РДГ – Пазарджик е развит и международният ловен туризъм.

На огромни площи са разпространени десетки видове гъби - мана­тарка, пачи крак, печурка, челядинка, масловка, сърненка и др.; горски плодове - червена и черна боровинка, малина, къпина, шипка и др. Повече от 100 вида са диворастящите лечебни растения. Съчетани с красивата природа и множеството язовири и реки, създават отлични условия за развитие на туризма.

Площта на Защитените територии възлиза на 11 225 ха, 4,5% от общата площ. В западната част на региона се намира национален парк Рила. Обявени са четири биосферни резервата: Купена, Дупката, Мантарица и Беглика, като първите три са включени в програмата МАБ Човек и биосфера на ЮНЕСКО.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?