32

Започват честванията за годишнината от Априлското въстание в Брацигово

Факелно шествие ще даде началото на тържествата за 146-годишнината от Априлското въстание в Брацигово тази вечер. Събитието ще бъде от 19,00 часа на площад "Синджирли бунар", съобщават от Общината в градчето, като припомнят и историята на въстанието. 
То избухва преждевременно на 20 април. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков жителите на Копривщица се вдигат на оръжие и убиват местния мюдюрин. Каблешков написва своето прословуто „Кърваво писмо", което е изпратено на Бенковски в Панагюрище. Той обявява началото на въстанието, апостолите разнасят светлата вест из всички села и паланки на Четвърти революционен окръг. Васил Петлешков подписва възванието към българския народ и на 21 април на мегдана пред Синджирли бунар обявява началото на въстанието в брациговски въстанически пункт.
Честванията ще продължат до 12 май. В програмата са планирани авто ретро поход, церемония по издигане на знамената, шествие до лобното място на Васил Петлешков, поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник, възстановка на събитията от историческата пролет на 1876 година, тържествена заря-проверка, официално откриване на монумента "Силата на човешкия дух", концерти и театрални постановки.
Ето и пълната програма на предстоящите събития:

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?